Placuszki jogurtowe z truskawkami

Placuszki jogurtowe z truskawkami

Placuszki na jogurcie to dobry pomysł na ciepłe śniadanie, słodki obiad lub deser dla dzieci. Pomyślałam o tych placuszkach, kiedy zobaczyłam czerwone, pięknie pachnące truskawki. Pewna starsza pani, widząc jak wybieram owoce, ostrzegała…nie kupuj tego dziecko….to sama chemia…z Holandii, albo z Niemiec…Tak wiem, ale tylko kilka…więcej nie kupię… Placuszki szybo się smażą, zamiast truskawek można dodać plasterki jabłka lub gruszki. Ja podaję z cukrem pudrem, ciekawie smakują również z syropem klonowym:)

Zdjęcie - Placuszki jogurtowe z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki

  • 300g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  1. Jajka lekko ubijam z cukrem, dodaję jogurt i całość dokładnie mieszam.
  2. Dodaję olej, na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia.
  3. Truskawki myję i kroję na grubsze plasterki.
  4. Na niewielką ilość rozgrzanego oleju łyżką nakładam placuszki.
  5. Na każdy daję po dwa plasterki truskawki. Po ok. dwóch minutach smażenia obracam na drugą stronę i ponownie smażę ok. dwie minuty (powinny się zrumienić). Podaję ciepłe z cukrem pudrem. Smacznego!!!

Zdjęcie - Placuszki jogurtowe z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów