Babka z ricottą i malinami

To typ ciasta idealny do kawy. Szybka do przygotowania babka (opcjonalnie z dodatkiem owoców) świetnie sprawdzi się jako towarzysz popołudniowej filiżanki. Ricotta sprawia, że placek długo pozostaje świeży i wilgotny.

Zdjęcie - Babka z ricottą i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do mojej porcji dodałam mrożone maliny, świetnie sprawdzą się także inne owoce, skórka pomarańczowa lub cytrynowa, płatki migdałowe i co tylko lubicie ;)

Zdjęcie - Babka z ricottą i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na 1 foremkę, korytko.

Zdjęcie - Babka z ricottą i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Babka z ricottą i malinami

Agata, 20 stycznia 2014

Zdjęcie - Babka z ricottą i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • mąka pszenna - 1 i 3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • sól - 1/2 łyżeczki
  • masło - 100 g, miękkie
  • serek ricotta - 1 szklanka
  • cukier - 1 i 1/2 szklanki
  • jajko - 3 szt
  • esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
  • maliny - ok. 1/2 szklanki
Sposób przygotowania

Masło zmiksuj z ricottą, cukrem i solą. Kolejno wbijaj jajka na zmianę z mąką połączoną z proszkiem do pieczenia. Wlej esencję waniliową. Gotowe ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż owoce (mogą być zamrożone). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 60 minut.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy