Babka z ricottą i malinami
To typ ciasta idealny do kawy. Szybka do przygotowania babka (opcjonalnie z dodatkiem owoców) świetnie sprawdzi się jako towarzysz popołudniowej filiżanki. Ricotta sprawia, że placek długo pozostaje świeży i wilgotny.
Do mojej porcji dodałam mrożone maliny, świetnie sprawdzą się także inne owoce, skórka pomarańczowa lub cytrynowa, płatki migdałowe i co tylko lubicie ;)
Proporcje na 1 foremkę, korytko.
Babka z ricottą i malinami Składniki- mąka pszenna - 1 i 3/4 szklanki
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- sól - 1/2 łyżeczki
- masło - 100 g, miękkie
- serek ricotta - 1 szklanka
- cukier - 1 i 1/2 szklanki
- jajko - 3 szt
- esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
- maliny - ok. 1/2 szklanki
Masło zmiksuj z ricottą, cukrem i solą. Kolejno wbijaj jajka na zmianę z mąką połączoną z proszkiem do pieczenia. Wlej esencję waniliową. Gotowe ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż owoce (mogą być zamrożone). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 60 minut.