Śledzie z rodzynkami w curry
Jak juz wcześniej wspomniałam przed Świętami na blogu będzie śledziowo…;) Pojawiły się już śledzie z buraczkami i jabłkami. W zeszłym roku na blogu przedstawiłam przepisy na Tradycyjne śledzie w occie, Korzenne śledzie w oleju, Śledzie w śmietanie, Sałatkę śledziową po sułtańsku oraz Tradycyjną sałatkę ze śledzi. Dzisiejsze śledzie z rodzynkami i cebulą polane są mieszanką jogurtu i majonezu z dodatkiem curry. Ta ilość curry jaką dodajemy zależy od tego jakie ostre mamy curry – u mnie średnie – i jak bardzo lubimy curry w ogóle… Najlepiej dodać trochę, wymieszać i spróbować… aż do osiągnięcia najlepszej dla siebie mieszanki
Śledzie z rodzynkami w currySkładniki (na 2 porcje):
- 4 filety śledziowe
- 1/2 cebuli
- 1/2 szklanki rodzynek
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- ok. 1 łyżeczki curry
1. Rodzynki zalać wrzątkiem i zostawić na ok. pół godziny i odcedzić. Cebulę pokroić w kostkę i zalać gorącą wodą. Odstawić na 5 minut i odcedzić.
2. Majonez z jogurtem i curry wymieszać. (Curry dodajemy z zależności od stopnia ostrości curry i naszych upodobań)
3. Namoczone wcześniej i odcedzone śledzie kroimy na paseczki. Łączymy śledzie z rodzynkami, cebulą i sosem curry. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Smacznego
Drukuj / PDF