Śledzie z rodzynkami w curry

Śledzie z rodzynkami w curry

Zdjęcie - Śledzie z rodzynkami w curry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak juz wcześniej wspomniałam przed Świętami na blogu będzie śledziowo…;) Pojawiły się już śledzie z buraczkami i jabłkami. W zeszłym roku na blogu przedstawiłam przepisy na Tradycyjne śledzie w occie, Korzenne śledzie w oleju, Śledzie w śmietanie, Sałatkę śledziową po sułtańsku oraz Tradycyjną sałatkę ze śledzi. Dzisiejsze śledzie z rodzynkami i cebulą polane są mieszanką jogurtu i majonezu z dodatkiem curry. Ta ilość curry jaką dodajemy zależy od tego jakie ostre mamy curry – u mnie średnie – i jak bardzo lubimy curry w ogóle… Najlepiej dodać trochę, wymieszać i spróbować… aż do osiągnięcia najlepszej dla siebie mieszanki :)

Śledzie z rodzynkami w curry

Składniki (na 2 porcje):

  • 4 filety śledziowe
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • ok. 1 łyżeczki curry

1. Rodzynki zalać wrzątkiem i zostawić na ok. pół godziny i odcedzić. Cebulę pokroić w kostkę i zalać gorącą wodą. Odstawić na 5 minut i odcedzić.

2. Majonez z jogurtem i curry wymieszać. (Curry dodajemy z zależności od stopnia ostrości curry i naszych upodobań)

Zdjęcie - Śledzie z rodzynkami w curry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Śledzie z rodzynkami w curry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

3. Namoczone wcześniej i odcedzone śledzie kroimy na paseczki. Łączymy śledzie z rodzynkami, cebulą i sosem curry. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Smacznego :)

Zdjęcie - Śledzie z rodzynkami w curry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Śledzie z rodzynkami w curry - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiDrukuj / PDF

Kategorie przepisów