Bardzo proste, dosyć szybkie, bardzo smaczne. Wymyśliłem, bo trzeba było zrobić szybki obiad, a poza tym ta kombinacja smakowa chodziła za mną już kilka dni.
Gdy tylko zobaczyłam ten przepis u Patrycji, zrobiłam listę zakupów i pobiegłam na pobliski targ. Chciałam zrobić tę tartę na obiad dnia następnego, a cukinia musiała jeszcze mieć czas, by odcieknąć z nadmiaru wody. Tartę robi się bardzo łatwo. Najważniejsze to właśnie dokładnie odciśnięcie cukinii. Cudowne letnie danie. Koniecznie do wypróbowania!
Postanowiłam upiec tartę wykorzystując przepis na kruche ciasto z w/w książki - jak podaje autor, jest ono delikatniejsze i lżejsze od tradycyjnego ciasta na tarty. Rzeczywiście tak jest - spód jest delikatny i kruchy, trzeba uważać przy nakładaniu na talerz, żeby przenieść ukrojony kawałek w całośc
Mam wielką słabość do tart. Urzekają mnie swoją chrupiącą skórką i delikatnym wnętrzem. Ta moim zdaniem jest świetnym daniem na jesienno- zimowy posiłek.
A poza tym, karmelizowaną cebulę po prostu kocham!
Na podpieczony spód nakładamy masę szpinakową. Na to kładziemy kawałki ryby i plastry pieczarek, suszone pomidory, całość obsypujemy obficie parmezanem i wstawiamy tartę z powrotem do pieca na ok. 20 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Danie, które dziś przedstawię nie kojarzy się może wybitnie letnio (wszak cebulowe wypieki to zimowa domena), ale sprawdza się doskonale jako zimna przekąska na piknik albo podwieczorek w ogrodzie.
Na podpieczoną tartę wyłożyć nadzienie - pory a następnie bakłażana. Do śmietany wbić dwa jajka i wymieszać, dodać pokruszony ser gorgonzola oraz starty parmezan. Doprawić solą, pieprzem oraz gałką i położyć na wierzch tarty.
W końcu udało mi się upiec tę, na którą od dawna miałam ochotę – czyli tartę ze szpinakiem. Klasyczną, z dodatkiem sera ricotta i odrobiną czosnku. Oczywiście, ponieważ wszyscy w domu bardzo lubimy szpinak, tarta znikła w okamgnieniu i zostało po niej już tylko wspomnienie ;)
Ciesząca oko i podniebienie delikatna tarta z łososiem, młodą cebulką i blanszowanymi migdałami doskonała na wielkanocny stół. Niezwykle lekka i pożywna świetnie sprawdzi się przed bardziej kalorycznymi i tłustymi potrawami, które czekają na nas w nadchodzące święta
... to przepis z marcowego Zwierciadła po moich małych przeróbkach - zrezygnowałam z kwaśnej śmietany na rzecz słodkiej, a połowę pora zastąpiłam koprem włoskim. Wyszła równie smaczna co ładna. I bardzo wiosenna.
Ja Przygotowałam tartę na francuskim cieście z pieczarkami, serem camembert i orzechami włoskimi (...). Była absolutnie przepyszna :) Najlepsza na ciepło, ale na zimno też niczego sobie. Kto lubi camembert i orzechy, koniecznie powinien spróbować tej tarty.
Pyszna tarta warzywna na orkiszowym spodzie. Świetny sposób na letni, sycący obiad. Możecie upiec ją wieczorem lub rano (wtedy, gdy jest jeszcze w miarę chłodno w mieszkaniu), a potem podgrzać ją przed podaniem lub pominąć tę czynność i.. wcale nie podgrzewać:) Polecam!