Tarta szpinakowa z ricottą

Tarta szpinakowa z ricottą
Po raz kolejny gotujemy ze wspólnym motywem przewodnim – tym razem były to wytrawne tarty. W końcu udało mi się upiec tę, na którą od dawna miałam ochotę – czyli tartę ze szpinakiem. Klasyczną, z dodatkiem sera ricotta i odrobiną czosnku. Oczywiście, ponieważ wszyscy w domu bardzo lubimy szpinak, tarta znikła w okamgnieniu i zostało po niej już tylko wspomnienie ;)

Inne wytrawne tarty przygotowali: Maggie, Chantel, Bartoldzik, Panna Malwinna i Mopsik :)

Zdjęcie - Tarta szpinakowa z ricottą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
TARTA SZPINAKOWA
ciasto:
220g mąki pszennej (u mnie pół na pół tortowa i krupczatka),
110g masła,
1 jajko,
1 łyżka śmietany,
szczypta soli

farsz:
1 paczka (450g) mrożonego szpinaku w liściach,
3 ząbki czosnku,
250g ricotty,
100g śmietany 12% lub 18% (kwaśnej),
3 jajka,
sól i pieprz,
2 łyżki oliwy

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól i masło. Posiekać nożem, aż powstanie kruszonka. Dodać jajko i śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę i włożyć do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i boki formy do tarty o średnicy 26 cm. Dno ponakłuwać widelcem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 15-20 minut. W tym czasie przygotować farsz: Szpinak rozmrozić i poddusić na oliwie wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, aż nadmiar wody odparuje. Zdjąć z ognia. Ricottę, śmietanę i jajka wymieszać razem. Doprawić solą i pieprzem. Wlać do szpinaku i wymieszać. Podpieczone ciasto wyjąć i rozłożyć na nim farsz szpinakowy. Włożyć do piekarnika i piec ok. 35 minut.


(inspirowane przepisem od Evenki)

Kategorie przepisów