Na powitanie wiosny - Tarta porowa z zielonym groszkiem ...
... to przepis z marcowego Zwierciadła po moich małych przeróbkach - zrezygnowałam z kwaśnej śmietany na rzecz słodkiej, a połowę pora zastąpiłam koprem włoskim. Wyszła równie smaczna co ładna. I bardzo wiosenna.
Na doskonałym kruchym cieście.
100 g masła, 200 g mąki, jajko, łyżka gęstej, kwaśnej śmietany, płaska łyżeczka soli, płaska łyżeczka suszonego tymianku
Składniki na ciasto szybko zagnieść, uformować kulę i odłożyć do lodówki na godzinkę. Rozwałkować, wyłożyć formę do tarty (u mnie 26 cm śr.) przykryć papierem i obciążyć kamyczkami do pieczenia. Wstępnie zapiec przez 15 min w temp 175 st C
Nadzienie
trzy jajka, 250 ml śmietanki 30/36%, dwa pory - tylko białe i jasnozielone cześci, bulwa kopru włoskiego, 60 g zielonego, mrożonego groszku, garść dymki lub szczypiorku, sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej do smaku
Jajka ze śmietana zmiksować na puszystą masę, dodać przyprawy i szczypiorek. Pora i fenkuł pokroić w 2-cm plasterki i rozłożyć na podpieczonym spodzie. Rozsypać groszek. Całość zalać mieszaniną i zapiekać jeszcze 20-30 min, aż się zezłoci.
Tyle dla pokrzepienia ciała.
Teraz dla ducha.