Galette z szynką parmeńską, pomidorami, mozzarellą i oliwkami

Galette z szynką parmeńską, pomidorami, mozzarellą i oliwkami
Zdjęcie - Galette z szynką parmeńską, pomidorami, mozzarellą i oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami




















Kto nie lubi pizzy? Jeśli ktoś nie przepada za pizzą lepiej niech szybko się przyzna, to może potraktujemy go wyrozumiale na początku! Każdy ma inne upodobania, jedni szaleją za Pizzą Hut, inni za prawdziwą włoską, a są i tacy (zapewne większość), którzy zjedzą ze smakiem dowolną pizzę. Nie znam jednak nikogo kto nie lubi pizzy chociaż trochę. W listopadzie zaprezentowałam wam moje Mini pizze z sosem curry , a dziś nadszedł czas na kolejną improwizację z pizzą! Gallete to inaczej rustykalna tarta, którą oprócz na słodko, można też potraktować wytrawnie. W smaku galette to coś pomiędzy pizzą a tartą. Uważam jednak, że z wyglądu ma więcej wdzięku. Przekonajcie się sami :)
Zdjęcie - Galette z szynką parmeńską, pomidorami, mozzarellą i oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



















Galette z szynką parmeńską, pomidorami, mozzarellą i oliwkami
* Ciasto:
250 g mąki pszennej
120 g zimnego masła
60 ml kwaśnej śmietany
3 łyżki zimnej wody
2 łyżki soku z cytryny
szczypta soli
Nadzienie:
3 plastry szynki dojrzewającej np. parmeńskiej
pomidor
mozzarella
3 oliwki
3 łyżki mascarpone
łyżeczka suszonej bazylii
świeża bazylia
2 łyżki zalewy z suszonych pomidorów lub oliwy z oliwek


Mąkę przesiewamy do miski i wkładamy do lodówki na pół godziny. Mokre składniki łączymy z mąką, solą i zagniatamy ciasto w kulę. Dalej wkładamy je do lodówki na godzinę.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i przygotowujemy składniki.
Kulę z ciasta wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem na której wałkujemy ciasto na placek o średnicy ok. 30 cm. Mascarpone mieszamy z łyżka zalewy z suszonych pomidorów oraz suszoną bazylią. Zostawiamy ok. 3 centymetrowe brzegi i smarujemy resztę spodu masą z mascarpone. Wykładamy na "sos" plastry pomidora, szynki, oliwki i mozzarellę.
Pozostałą "ramkę" z ciasta zginamy tworząc rustykalną tartę. Brzegi ciasta smarujemy wodą lub rozbełtanym żółtkiem. Galette pieczemy 28 minut, następnie na wierzch ciasta dorzucamy listki świeżej bazylii i pieczemy jeszcze 6 minut. Podajemy na ciepło.

* Robiąc spód gallete bazowałam na tym przepisie zucchini-and-ricotta-galette
Tosia

Kategorie przepisów