Tarta z bakłażanem i porem

Zdjęcie - Tarta z bakłażanem i porem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki:
CIASTO
200g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
125g masła
1 żółtko
NADZIENIE
5 porów
100g masła
2 bakłażany
2 jajka
100g śmietany 18%
40g gorgonzoli
25g parmezanu
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przesianą mąkę pszenna i ziemniaczana wyrobić z kawałkami zimnego masła oraz żółtkiem - jeżeli ciasto będzie się rwało można dodać odrobinę wody. Odłożyć do lodówki.

Bakłażany obrać, przekroić na pół, posolić i odstawić aż puszczą sok. Pory posiekać i podsmażyć na maśle, następnie dodać odrobinę wody i dusić pod przykryciem do miękkości. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. W czasie duszenia porów bakłażany pokroić w kostkę 1x1cm, następnie smażyć na oliwie z oliwek, posolić i odstawić.

Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty, na cieście położyć papier do pieczenia i obciążyć ciasto aby nie wyrosło (kulki ceramiczne lub fasola). Piec 15min w temperaturze 200 stopni, następnie usunąć papier z obciążeniem i piec kolejne 5min.

Na podpieczoną tartę wyłożyć nadzienie - pory a następnie bakłażana. Do śmietany wbić dwa jajka i wymieszać, dodać pokruszony ser gorgonzola oraz starty parmezan. Doprawić solą, pieprzem oraz gałką i położyć na wierzch tarty. Tartę wstawić do piekarnika i zapiekać 30-40min w temp 180 stopni.

Podawać z roszponką i szczypiorkiem. (function(d){ var js, id = 'facebook-jssdk'; if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement('script'); js.id = id; js.async = true; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; d.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(js); }(document));

Przepisy z tych kategorii

Pęczak ze szpinakiem, boczkiem i suszonymi pomidorami

Pęczak ze szpinakiem, boczkiem…

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

Boeuf Strogonow - wersja oryginalna
1

Boeuf Strogonow - wersja orygi…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Błyskawiczna sałatka z rukolą, awokado, pomidorkami koktajlowymi i czerwoną cebulą

Błyskawiczna sałatka z rukolą,…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Brukselka z patelni z ziołami

Brukselka z patelni z ziołami

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Zapiekanka z ziemniaków z wędzonym twarogiem

Zapiekanka z ziemniaków z wędz…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Zupa gulaszowa z wołowiną

Zupa gulaszowa z wołowiną

Dzi Dzi
karmelowy

Przepisy z tych kategorii

Niebiańska tarta z migdałami
1

Niebiańska tarta z migdałami

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Tarta czekoladowo-gruszkowa
1

Tarta czekoladowo-gruszkowa

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Tarta orzechowa
1

Tarta orzechowa

atina atina
Tak sobie pichcę...

Tarty jabłkowo - żurawinowe

Tarty jabłkowo - żurawinowe

Anna Anna
Słodko - gorzki świat

Mini tarty z ciasta francuskiego z pomidorkami i serem feta

Mini tarty z ciasta francuskie…

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

Francuska tarta jabłkowa
2

Francuska tarta jabłkowa

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo