Tarta z bakłażanem i porem
Składniki:
CIASTO
200g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
125g masła
1 żółtko
NADZIENIE
5 porów
100g masła
2 bakłażany
2 jajka
100g śmietany 18%
40g gorgonzoli
25g parmezanu
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przesianą mąkę pszenna i ziemniaczana wyrobić z kawałkami zimnego masła oraz żółtkiem - jeżeli ciasto będzie się rwało można dodać odrobinę wody. Odłożyć do lodówki.
Bakłażany obrać, przekroić na pół, posolić i odstawić aż puszczą sok. Pory posiekać i podsmażyć na maśle, następnie dodać odrobinę wody i dusić pod przykryciem do miękkości. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. W czasie duszenia porów bakłażany pokroić w kostkę 1x1cm, następnie smażyć na oliwie z oliwek, posolić i odstawić.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty, na cieście położyć papier do pieczenia i obciążyć ciasto aby nie wyrosło (kulki ceramiczne lub fasola). Piec 15min w temperaturze 200 stopni, następnie usunąć papier z obciążeniem i piec kolejne 5min.
Na podpieczoną tartę wyłożyć nadzienie - pory a następnie bakłażana. Do śmietany wbić dwa jajka i wymieszać, dodać pokruszony ser gorgonzola oraz starty parmezan. Doprawić solą, pieprzem oraz gałką i położyć na wierzch tarty. Tartę wstawić do piekarnika i zapiekać 30-40min w temp 180 stopni.
Podawać z roszponką i szczypiorkiem. (function(d){ var js, id = 'facebook-jssdk'; if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement('script'); js.id = id; js.async = true; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; d.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(js); }(document));
CIASTO
200g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
125g masła
1 żółtko
NADZIENIE
5 porów
100g masła
2 bakłażany
2 jajka
100g śmietany 18%
40g gorgonzoli
25g parmezanu
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przesianą mąkę pszenna i ziemniaczana wyrobić z kawałkami zimnego masła oraz żółtkiem - jeżeli ciasto będzie się rwało można dodać odrobinę wody. Odłożyć do lodówki.
Bakłażany obrać, przekroić na pół, posolić i odstawić aż puszczą sok. Pory posiekać i podsmażyć na maśle, następnie dodać odrobinę wody i dusić pod przykryciem do miękkości. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. W czasie duszenia porów bakłażany pokroić w kostkę 1x1cm, następnie smażyć na oliwie z oliwek, posolić i odstawić.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty, na cieście położyć papier do pieczenia i obciążyć ciasto aby nie wyrosło (kulki ceramiczne lub fasola). Piec 15min w temperaturze 200 stopni, następnie usunąć papier z obciążeniem i piec kolejne 5min.
Na podpieczoną tartę wyłożyć nadzienie - pory a następnie bakłażana. Do śmietany wbić dwa jajka i wymieszać, dodać pokruszony ser gorgonzola oraz starty parmezan. Doprawić solą, pieprzem oraz gałką i położyć na wierzch tarty. Tartę wstawić do piekarnika i zapiekać 30-40min w temp 180 stopni.
Podawać z roszponką i szczypiorkiem. (function(d){ var js, id = 'facebook-jssdk'; if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement('script'); js.id = id; js.async = true; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; d.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(js); }(document));