Tarta dyniowa z migdałami
Miałam w planach dzisiaj zamieszczenie wpisu w zupełnie innym klimacie. Przeszukując folder ze zdjęciami burczymiwbrzuchu, znalazłam niespodziewanie zagubiony przepis na dyniową tartę. Zdziwić powinno mnie moje własne zdziwienie, bo folderze tym panuje niezwykłe chaos!
Tartę piekłam pod koniec lata, bo chyba jeszcze we wrześniu i jakimś dziwnym sposobem zawieruszyła się między folderami z innymi jesiennymi przepisami. To ostatni moment na jej pokazanie, bo przecież szalony świąteczny czas zbliża się do nas coraz większymi krokami. Już niedługo wiele osób dopadnie grudniowe szaleństwo i pogoń za prezentami. A w Waszych kuchniach dyniowe eksperymenty zostaną zastąpione świątecznymi recepturami. Zanim to nastąpi, warto poświęcić jeszcze chwilę jesiennej królowej :) Tarta dyniowa nie jest wielkim odkryciem, ale czasem w kuchni najlepsze są te najprostsze rozwiązania. Jest ona o tyle intrygująca, że trudno określić, czy jest to wypiek wytrawny, czy może już deser. W przypadku dyni, wszystko zależy od indywidualnego podejścia kucharza. Do tarty dodałam odrobinę cukru i migdałów, ale łatwo ją urozmaicić smakowo dodając np. cynamonu albo szałwii. Zanim przejdę do przepisu na tartę, chciałam zrobić małe - dyniowe podsumowanie. Na blogu miałyśmy już okazję zamieścić przepisy z dynią w roli głównej, a w większości z nich dominują słone smaki. Dlatego dziś będzie bardziej na słodko. Oto kilka z nich: Jesienny kus kus Dyniowe gnocchi z masłem szałwiowym i kurkami Curry z kurczaka z dynią Orzechowo-kokosowy krem z dyni Krem z dyni i kukurydzy z nachosami Ravioli z dynią Pierożki dim sum z dynią Sernik z dynią, białą czekoladą i kurkumą
Tarta dyniowa z migdałami
- 200 g mąki pszennej
- 50 g blanszowanych migdałów
- 125 g zimnego masła
- łyżeczka cukru
- pół łyżeczki soli
- 500 g dyni
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- łyżeczka oliwy z oliwek
- Migdały lub orzechy drobno siekamy i mieszamy z przesianą mąką. Dodajemy cukier, sól oraz kawałki zimnego masła i zaczynamy wyrabiamy mikserem. Po kilku minutach ciasto osiągnie formę zgrabnej kuli. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.
- W tym czasie przygotowujemy purée z dyni. Dynię kroimy na cząstki i usuwamy ze środka miąższ oraz pestki. Kładziemy ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i polewamy odrobiną oliwy z oliwek. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 190 stopni przez ok. 30 minut.
- Po tym czasie wyciągamy kawałki dyni z piekarnika, studzimy ją, obieramy ze skórki, a resztę miksujemy za pomocą blendera na gładkie purée.
- Mus z dyni mieszamy z jajami, cukrem, śmietanką kremówką i szczyptą świeżo startej gałki muszkatołowej.
- Ciasto wyciągamy z lodówki. Wałkujemy je na cienki spód i przekładamy na formę do tarty, dociskając je i nakłuwając w niektórych miejscach widelcem.
- Na spód wylewamy przygotowane nadzienie z dyni, wyrównujemy wierzch łyżką.
- Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, tartę pieczemy przez 20 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy kolejne 20 minut.
- Upieczoną tartę wyciągamy z piekarnika i podajemy od razu lub studzimy przed podaniem.