Tarta cukiniowa z serem żółtym. Sos czosnkowy.

Tarta cukiniowa z serem żółtym. Sos czosnkowy.

 

Zdjęcie - Tarta cukiniowa z serem żółtym. Sos czosnkowy. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gdy tylko zobaczyłam ten przepis u Patrycji, zrobiłam listę zakupów i pobiegłam na pobliski targ. Chciałam zrobić tę tartę na obiad dnia następnego, a cukinia musiała jeszcze mieć czas, by odcieknąć z nadmiaru wody.

Tartę robi się bardzo łatwo. Najważniejsze to właśnie dokładnie odciśnięcie cukinii. Cudowne letnie danie. Koniecznie do wypróbowania!

Zdjęcie - Tarta cukiniowa z serem żółtym. Sos czosnkowy. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis cytuję za Patrycją. Niestety cheddara na zawołanie nie było, więc użyłam goudy.

 

Tarta cukiniowa z żółtym serem
(przystawka dla 4 osób lub danie główne dla 2- 3 osób)

2 cukinie ok. 750g
2 duże jajka (białka i żółtka osobno)
100g startego cheddara (lub ulubionego żółtego sera)
1 cebula pokrojona w drobną kosteczkę
1 szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
1 szczypta chilli
sól morska, pieprz ziołowy
sok z cytryny
2 szczypty tymianku


Cukinię (ze skórą) zetrzeć na tarce jarzynowej wprost do durszlaka, posypać odrobiną pieprzu ziołowego, oprószyć 2 łyżeczkami soli, wymieszać.
Obciążyć miską i np. torebką mąki i zostawić na noc.
Następnego dnia, półtorej godziny przed planowanym obiadem lub kolacją, cukinię bardzo dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, przełożyć do miski, pokropić odrobiną soku z cytryny, po chwili dodać szczyptę tymianku, wymieszać.
Dodać żółtka, ser, wymieszać.
Dodać cebulę, szczyptę pieprzu i szczyptę chilli, wymieszać i posolić do smaku.
Ponownie pokropić odrobiną cytryny po chwili dodać drugą szczyptę tymianku i delikatnie wmieszać ubite na sztywną pianę białka.
Masę przelać do wysmarowanej masłem, żaroodpornej formy z przykrywką (lub formę do tarty przykryć folią aluminiową)
Piec 1godz i 15min. w 180st. C
Masa ma być zwarta, chrupiąca i złoto-brązowa z wierzchu.
Podawać gorącą z sosem czosnkowym.

 

Sos czosnkowy
4 łyżki jogurtu naturalnego
szczypta tymianku
2 łyżki majonezu
1 duży ząbek czosnku zmiażdżony
odrobina soli


Wszystkie składniki wymieszać w podanej kolejności.
Dać odpocząć przynajmniej 10 minut, by smaki się połączyły.

Oba przepisy zgodne z MM.
Smacznego!

Zdjęcie - Tarta cukiniowa z serem żółtym. Sos czosnkowy. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tarta cukiniowa z serem żółtym. Sos czosnkowy. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Przepis bierze udział w akcji kulinarnej “Cukiniowy sierpień”!

Kategorie przepisów