Tarta z krążkami karmelizowanej cebuli
Mam wielką słabość do tart. Urzekają mnie swoją chrupiącą skórką i delikatnym wnętrzem. Ta moim zdaniem jest świetnym daniem na jesienno- zimowy posiłek.
A poza tym, karmelizowaną cebulę po prostu kocham!
Tarta z krążkami karmelizowanej cebuli
Składniki
- mąka pszenna - 250 g
- mleko - 1/4 szklanki, letnie
- woda - 1/4 szklanki, letnia
- olej - 1 łyżka
- jajko - 1 szt
- sól - 1/2 łyżeczki
- drożdże instant - 3 łyżeczki
- nadzenie
- jajka - 2 szt
- cebula - 2 szt
- ser - 3/4 szklanki, tarty (użyłam Old Radamer'a)
- szynka - 5 plastrów (lub boczek)
- olej - 1 łyżka
- kwaśna śmietana - 6 łyżek
- ocet balsamiczny - 2 łyżki
- tymianek - 1/2 łyżeczki
- sól, pieprz - do smaku
Sposób przygotowania
Mąkę wymieszaj z suchymi drożdżami i resztą składników. Wyrób ciasto , dodając pod koniec olej, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformuj z ciasta kulę, odłóż do miski i przykryte odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 godziny).
W czasie, gdy ciasto wyrasta pokrój cebulę na plastry o grubości 1-1,5 cm. Na patelni rozgrzej olej, przyrumień na nim krążki cebuli, posyp tymiankiem. Zdejmij je z patelni, posmaruj wierzch octem balsamicznym. Szynkę pokrój w paseczki i lekko podsmaż.
Śmietanę wymieszaj z jajkami, serem i szynką. Dopraw solą i pieprzem.
Foremkę do pieczenia wysmaruj tłuszczem (np. masłem), wyłóż rozwałkowanym ciastem. Na tak przygotowany spód wlej masę jajeczną. Na wierzchu tarty ułóż plastry cebuli.
Piecz w temp. 180 oC, około 30 minut, aż ciasto się zarumieni, a masa zetnie.