Tarta z krążkami karmelizowanej cebuli

Tarta z krążkami karmelizowanej cebuli

Mam wielką słabość do tart. Urzekają mnie swoją chrupiącą skórką i delikatnym wnętrzem. Ta moim zdaniem jest świetnym daniem na jesienno- zimowy posiłek.

A poza tym, karmelizowaną cebulę po prostu kocham!

Zdjęcie - Tarta z krążkami karmelizowanej cebuli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tarta z krążkami karmelizowanej cebuli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tarta z krążkami karmelizowanej cebuli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tarta z krążkami karmelizowanej cebuli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tarta z krążkami karmelizowanej cebuli

Agata, 6 stycznia 2012

Zdjęcie - Tarta z krążkami karmelizowanej cebuli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki

Sposób przygotowania

Mąkę wymieszaj z suchymi drożdżami i resztą składników. Wyrób ciasto , dodając pod koniec olej, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformuj z ciasta kulę, odłóż do miski i przykryte odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 godziny).

 

W czasie, gdy ciasto wyrasta pokrój cebulę na plastry o grubości 1-1,5 cm. Na patelni rozgrzej olej, przyrumień na nim krążki cebuli, posyp tymiankiem. Zdejmij je z patelni, posmaruj wierzch octem balsamicznym. Szynkę pokrój w paseczki i lekko podsmaż.

Śmietanę wymieszaj z jajkami, serem i szynką. Dopraw solą i pieprzem.

Foremkę do pieczenia wysmaruj tłuszczem (np. masłem), wyłóż rozwałkowanym ciastem. Na tak przygotowany spód wlej masę jajeczną. Na wierzchu tarty ułóż plastry cebuli.

 

Piecz w temp. 180 oC, około 30 minut, aż ciasto się zarumieni, a masa zetnie.

Kategorie przepisów