Tarta z cukinią i ricottą
![Tarta z cukinią i ricottą](/obrazek/duze/tarta-z-cukinia-i-ricotta-85398.jpeg)
Czwartkowy obiad wyglądał bardzo wiosennie. Miały być wieprzowe sznycelki, a w efekcie zrobiłam tartę z cukinią i ricottą.
![Zdjęcie: tarta z cukinią i ricottą Zdjęcie - tarta z cukinią i ricottą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/85398.jpeg)
Tarta z cukinią i ricottą
ciasto:
Składniki ciasta zagnieść, owinąć folią i włożyć do lodówki na minimum pół godziny. Cukinię wrzucić do malaksera lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić aż puści sok. Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę i poddusić. Roztrzepać jajka z serkiem, dodać cebulę i czosnek oraz odciśniętą cukinię,doprawić. Można dodać do farszu pokrojoną mozzarellę. Ciasto wyjąć, rozwałkować i przełożyć do wysmarowanej masłem tartowej foremki, podpiec 10-15 minut w 200 stopniach, wyłożyć farsz i zapiekać jeszcze 30-40 minut.
![Zdjęcie: tarta z cukinią i ricottą Zdjęcie - tarta z cukinią i ricottą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/85398.jpeg)
Tarta z cukinią i ricottą
ciasto:
- 200g mąki
- 100g masła
- łyżeczka soli
- 3 łyżki wody
- 2 cukinie
- serek ricotta
- 3 jajka
- 1 cebula biała
- 1 cebula czerwona
- 2 ząbki czosnku
- ew. mozzarella
- sól, pieprz
![Zdjęcie: tarta z cukinią i ricottą Zdjęcie - tarta z cukinią i ricottą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/85399.jpeg)
![Zdjęcie: tarta z cukinią i ricottą Zdjęcie - tarta z cukinią i ricottą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/85400.jpeg)