Tarta z cukinią i ricottą

Tarta z cukinią i ricottą
Czwartkowy obiad wyglądał bardzo wiosennie. Miały być wieprzowe sznycelki, a w efekcie zrobiłam tartę z cukinią i ricottą.

Zdjęcie - tarta z cukinią i ricottą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Tarta z cukinią i ricottą

ciasto:
  • 200g mąki
  • 100g masła
  • łyżeczka soli
  • 3 łyżki wody
farsz:
  • 2 cukinie
  • serek ricotta
  • 3 jajka
  • 1 cebula biała
  • 1 cebula czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • ew. mozzarella
  • sól, pieprz
Zdjęcie - tarta z cukinią i ricottą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki ciasta zagnieść, owinąć folią i włożyć do lodówki na minimum pół godziny. Cukinię wrzucić do malaksera lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić aż puści sok. Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę i poddusić. Roztrzepać jajka z serkiem, dodać cebulę i czosnek oraz odciśniętą cukinię,doprawić. Można dodać do farszu pokrojoną mozzarellę. Ciasto wyjąć, rozwałkować i przełożyć do wysmarowanej masłem tartowej foremki, podpiec 10-15 minut w 200 stopniach, wyłożyć farsz i zapiekać jeszcze 30-40 minut.

Zdjęcie - tarta z cukinią i ricottą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów