Orkiszowa tarta z cukinią, pieczarkami, oliwkami i bazylią
Pyszna tarta warzywna na orkiszowym spodzie. Świetny sposób na letni, sycący obiad. Możecie upiec ją wieczorem lub rano (wtedy, gdy jest jeszcze w miarę chłodno w mieszkaniu), a potem podgrzać ją przed podaniem lub pominąć tę czynność i.. wcale nie podgrzewać:) Polecam! / przepis własny na jedną dużą tartę/ kruche ciasto:
- 180 g mąki orkiszowej razowej - 75 g mąki orkiszowej białej - 125 g zimnego masła - 1 jajko - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka soli - 2 łyżki zimnej wody nadzienie:
- 300 g pieczarek - 2 spore cukinie (600 g) - 1 por - 1 duża cebula - 60 g pomidorów w oliwie (odsączonych) - 50 g czarnych oliwek - 100 g śmietany 18% - 2 łyżki serka mascarpone - 2 łyżki oliwy - świeże listki bazylii - sól, pieprz, słodka papryka w proszku, suszone oregano, rozmaryn i tymianek - świeże listki bazylii (do dekoracji)
Mąkę przesiać do miski, dodać sól oraz cukier, pokrojone w kostkę zimne masło. Zagnieść ciasto, dolać wodę. Uformować w kulę, wsadzić do foliowego woreczka i wstawić na 1 godzinę do zamrażalnika. Po tym czasie wyjąć ciasto, rozwałkować na blacie oprószonym mąką. Wylepić formę do tarty i " podziurkować" widelcem, jeśli posiadacie silikonową nie musicie jej wcześniej smarować tłuszczem. W przypadku metalowej foremki, ważne jest, aby wysmarować ją dokładnie masłem i posypać bułką tartą. Rozgrzać piekarnik z termoobiegiem do 175 stopni C. i włożyć foremkę wylepioną ciastem. Podpiekać spód tarty przez 12 minut. Wyjąć, położyć na kuchennej kratce. Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry. Cukinię umyć. Pokroić w plastry, pora pokroić w krążki. Cebulę obrać i również pokroić w krążki. Oliwki oraz suszone pomidory odsączyć z zalewy i pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, pora, pieczarki. Poddusić. Na samym końcu przyprawić solą, słodką papryką, pieprzem oraz ziołami. Zdjąć z ognia. W miseczce wymieszać serek mascarpone oraz śmietanę. Wypełnić farszem podpieczony spód. Posypać oliwkami i suszonymi pomidorami. Na samym końcu posmarować wierzch tarty serkiem. Udekorować listkami bazylii. Zapiekać przez 35 minut. Smacznego! Bądź na bieżąco, śledź Waniliową na facebooku :) ______________________________♥____________________________