Chyba nie ma Polaka, który by choć raz w życiu nie jadł leczo. Ta węgierska potrawa zadomowiła się u nas na dobre i jest bardzo popularna w sezonie letnio-jesiennym.
Naprawdę warto przygotować to danie, bo jest świetnym dowodem na to, że dania wegetariańskie mogą być tak samo sycące i smaczne jak te zawierające mięso.
Idealnie gęsty, aromatyczny krem. Zaskakuje smakiem i pięknym kolorem. Choć można go podać bez dodatków to chrupkie grzanki, czy łyżka gęstej śmietany podbije cudowny smak pieczonej papryki.
Tą potrawę, bardzo często sama robię na obiad. Nie jest czasochłonna, a przy tym jest pożywna i zdrowa. Ratatuj można podać z makaronem, ryżem, bagietką. Smakuje również z pieczonym mięsem drobiowym i duszoną kiełbasą. Zimą zamiast pomidorów importowanych, używam tych z puszki. Bardzo polecam na obiad i ciepłą kolację
Serwuję Wam kultowy paprykarz szczeciński w mojej wersji de luxe! Czyli na bogato! Z łososiem i wędzoną makrelą. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu. Receptura tego rarytasu powstała w 1965 roku podczas dalekomorskich połowów u wybrzeży Afryki Zachodniej. Początkowo jego głównym składnikiem było mięso z różnych gatunków afrykańskich ryb, pulpa pomidorowa sprowadzana z Bułgarii, Węgier i Rumunii, ostra afrykańska papryczka- pima, warzywa i przyprawy. Jego pierwowzorem był afrykański przysmak czop-czop, który zachwycił podniebienia technologów ze statków-chłodni należących do Zakładu PPDiU Gryf ze Szczecina.
Skoro sezon na pomidory w pełni nie mogło na blogu zabraknąć mojego ukochanego dania - shakshuka. Danie rodem z Tunezji, ale zyskało również ogromną popularność w Jerozolimie i całym Izraelu. Klasycznie shahshukę przyrządza się z papryką,choć można spotkać również wersje z ziemniakami, mięsem czy bakłażanami
Szakszuka (w dosłownym tłumaczeniu oznacza wielki bałagan) jest uznawana za danie kuchni tunezyjskiej, choć jej odmiany spotkać możemy również na całym Bliskim Wschodzie.
Ratatouille to wszem znana francuska wege potrawka, równie dobra na ciepło, jak i na zimno. My ją najbardziej lubimy z kuskusem i cevapcici. Robię ją różnie (...), czasem z cukinią i bakłażanem, ale częściej tylko z bakłażanem, doprawiam też różnie, ale zawsze rozmarynem. Cudownie letnia, aromatyczna
Lekkostrawny obiad, szybki w przygotowaniu, zmieści się nawet w najbardziej zapchanym grafiku. Leczo wegetariańskie to moja propozycja na letni, zdrowy i niskokaloryczny obiad. Bardzo łatwe w przygotowaniu, a sezon na warzywa w pełni, więc koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Moja propozycja o jesienna wariacja na temat Shakshuki, czyli w skrócie zapiekanych w sosie jajek. Tradycyjnie robi się to w pomidorach, ale ja postawiłam na dyniową wersję.
Tradycyjne danie kuchni francuskiej, u mnie wzbogacone o pokrojoną w kostkę dynię. Smaczne i zdrowe, pełne aromatycznych warzyw. Nabrałam ochoty na jego wykonanie po obejrzeniu z córką bajki "Ratatuj"
Pyszna, baardzo aromatyczna i rozgrzewająca zupa-krem z pieczonych papryk, pomidorów, cebulki i czosnku. Mniam A całość zwieńczona uprażonym makaronem chińskim :) Zapraszam do przygotowań!