Węgierskie leczo – lecsó

Prawdziwe węgierskie leczo przyrządzone jest na bazie smalcu wieprzowego i nie zawiera cukinii. Jego główne składniki to papryka, pomidory oraz cebula. Naprawdę polecam wypróbować Wam to klasyczne węgierskie leczo. Smak jest wyjątkowy i ja je spożyłam jako danie główne z dodatkiem pieczywa. Można jednak je serwować jako dodatek do mięsa z ryżem lub kaszą. Już chyba nigdy nie zrobię lecza na bazie oleju/oliwy… ze smalcem jest rewelacyjne.

Danie to przygotowałam wraz z Mirabelką na zakończenie jej akcji Festiwal kuchni węgierskiej.

Przepis pochodzi z serii książeczek Rzeczpospolitej Podróże kulinarne. Tradycje, smaki, potrawy. T. 9 Kuchnia węgierska.

 

Zdjęcie - Węgierskie leczo – lecsó - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki na 4 osoby:

1 kg papryki czerwonej, żółtej i zielonej

700 g pomidorów z dużą ilością miąższu (np. lima)

150 g cebuli

50 g boczku (u mnie nieco więcej)

2 łyżki smalcu wieprzowego

1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej (można też dodać ostrą)

sól i pieprz

+ ewentualnie śmietana

 

1. Papryki przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne. Następnie przekroić jeszcze raz wzdłuż na pół i pokroić ćwiartki w szerokie paski.

2. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w dużą kostkę. Cebulę przekroić na pół i pokroić w cienkie półplasterki. Boczek pokroić w drobną kostkę.

3. Smalec rozgrzać w ok. 3 litrowym garnku o grubym dnie. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć boczek, następnie dodać cebulę i smażyć jeszcze kilka minut. Zdjąć na chwilę z ognia i przyprawić papryką mieloną (można dodać też ostrą). Znów wstawić na ogień (ten zabieg podobno powoduje, że papryka nie staje się gorzka).

4. Wrzucić do garnka paprykę oraz pomidory. Przyprawić solą i pieprzem. Chwilę gotować aż część soku odparuje, następnie przykryć i dusić około 30 minut. Można dodać nieco śmietany, ale ja nie zdecydowałam się na ten krok. Podawać zgodnie z upodobaniami, albo tylko z pieczywem, albo jako warzywny dodatek do mięsa i np. ryżu.

 

Zdjęcie - Węgierskie leczo – lecsó - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Węgierskie leczo – lecsó - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Podziel się:

Dodaj do ulubionych:Lubię Wczytywanie...

Tags: papryka, pomidory, smalec, Węgry

Przepisy z tych kategorii

Karmelizowany ananas

Karmelizowany ananas

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Czosndogi
1

Czosndogi

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Nuggetsy z kalafiora ze słodko-kwaśnym sosem śliwkowym
4

Nuggetsy z kalafiora ze słodko…

food² food²
Food Square

Feta pieczona z miodem, sezamem i figami
2

Feta pieczona z miodem, sezame…

food² food²
Food Square

Pierś kaczki na grzance z malinowym octem winnym

Pierś kaczki na grzance z mali…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Granola z masłem orzechowym i chipsami bananowymi
2

Granola z masłem orzechowym i…

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Gulasz węgierski
1

Gulasz węgierski

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Leczo z kiełbasą lekko pikantny posiłek na lato
1

Leczo z kiełbasą lekko pikantn…

ekspansjasmaku ekspansjasmaku
ekspansja-smaku

Gulyásleves - węgierska zupa gulaszowa
1

Gulyásleves - węgierska zupa g…

Dagooshya Dagooshya
My Culinary Art

Tort węgierski czekoladowo-wiśniowy dla NieAlergika
1

Tort węgierski czekoladowo-wiś…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Gulyásleves - węgierska zupa gulaszowa z wołowiną i zacierkami
2

Gulyásleves - węgierska zupa g…

food² food²
Food Square

Fasola Jaś z suszonymi śliwkami

Fasola Jaś z suszonymi śliwkam…

figmara figmara
figowe smaki