Ratatuj z pieczarkami i chrupiącą bagietką
Ratatuj to pyszny gulasz z warzyw, bardzo popularny w krajach basenu Morza Śrudziemnego. Tą potrawę, bardzo często sama robię na obiad. Nie jest czasochłonna, a przy tym jest pożywna i zdrowa. Ratatuj można podać z makaronem, ryżem, bagietką. Smakuje również z pieczonym mięsem drobiowym i duszoną kiełbasą. Zimą zamiast pomidorów importowanych, używam tych z puszki. Bardzo polecam na obiad i ciepłą kolację
Składniki dla 3-4 osób
- 3 papryki kolorowe pokrojone w kostkę
- 2 pomidory lub puszka pokrojonych pomidorów
- 2 cebule pokrojone w kostkę
- 10 dkg pieczarek obranych, pokrojonych na ćwiartki
- 2 cukinie pokrojone w kostkę
- 500 g passaty pomidorowej ( u mnie z kartonika )
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- sól i pieprz
- olej roślinny do smażenia i odrobina masła klarowanego