Shakshuka
Skoro sezon na pomidory w pełni nie mogło na blogu zabraknąć mojego ukochanego dania - shakshuka. Danie rodem z Tunezji, ale zyskało również ogromną popularność w Jerozolimie i całym Izraelu. Klasycznie shahshukę przyrządza się z papryką,choć można spotkać również wersje z ziemniakami, mięsem czy bakłażanami, tak z resztą opisuje ją również Yotam Ottolenghi w "Jerozolimie", ja tę wersję preferuję jesienią,
jednak latem wybieram tylko tę w czystej pomidorowej postaci.
Składniki na 3 porcje Czas przygotowania: 35 min
2 łyżki oliwy
2 łyżki harissy (przepis)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonego kuminu
1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki ok
800 g dojrzałych pomidorów
4 jaja
sól
Dodatkowo
kawałki serka labneh (przepis) lub jogurt naturalny (opcjonalnie)
pietruszka
pieczywo
Przygotowanie:
1. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj harissę, koncentrat, przyprawy i posiekany czosnek, smażymy ok 3 minuty 2. Dodajemy pokrojone w dużą kostkę pomidory i dusimy ok 10 minut, aż sos odparuje, stanie się gęsty, doprawiamy do smaku solą 3. W pomidorach robimy 4 dołki, wbijamy w nie jajka i trzymamy całość na ogniu ok 10 minut, aż białko się zetnie a żółtko pozostanie płynne, posypujemy serkiem labneh lub podajemy z jogurtem, pietruszką i pieczywem