Leczo z dyni
Mało apetyczne i nieco rozpaćkane. Pachnące dobrą kiełbasą, rozgrzewające, jesienne, smaczne... robiliście kiedyś?
Leczo z dyni
Składniki:
- 1 - 1,5 kg miąższu dyni
- 3 czerwone papryki
- 1/2 kg kiełbasy zwyczajnej
- 2 średnie cebule
- 2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- szczypta chilli
- olej
- sól
Dynię kroimy w ok. 2-cm kostkę. Dusimy do miękkości z 4 - 5 łyżkami oleju i szklanką wody, co jakiś czas mieszając. Kiełbasę kroimy w średniej wielkości kostkę i smażymy na łyżce oleju. Wyjmujemy.
Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Cebule obieramy i kroimy w półplastry. Smażymy na tłuszczu pozostałym po smażeniu kiełbasy. Następnie dodajemy razem z kiełbasą do dyni. Mieszamy, doprawiamy chili w proszku, koncentratem pomidorowym i solą. Dusimy jeszcze na małym ogniu ok. 10 minut. Najlepiej smakuje odgrzane pod jakimś czasie, kiedy smaki idealnie przegryzą się ze sobą.
Smacznego!
Przepis pochodzi z broszurki "Przyślij przepis. Dania jednogarnkowe". Autorka przepisu proponuje również dodanie pod koniec duszenia do potrawy 4 - 5 jajek. Robiłam to leczo wiele razy, ale - przyznaję się bez bicia - z jajkami nie próbowałam nigdy. Oczywiście dynię można zastąpić kabaczkiem lub cukinią.