Leczo z dyni

Leczo z  dyni

Mało apetyczne i nieco rozpaćkane. Pachnące dobrą kiełbasą, rozgrzewające, jesienne, smaczne... robiliście kiedyś? 

Zdjęcie - Leczo z  dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Leczo z dyni

Składniki:

  • 1 - 1,5 kg miąższu dyni
  • 3 czerwone papryki
  • 1/2 kg kiełbasy zwyczajnej
  • 2 średnie cebule
  • 2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • szczypta chilli
  • olej
  • sól

Dynię kroimy w ok. 2-cm kostkę. Dusimy do miękkości z 4 - 5 łyżkami oleju i szklanką wody, co jakiś czas mieszając. Kiełbasę kroimy w średniej wielkości kostkę i smażymy na łyżce oleju. Wyjmujemy.

Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Cebule obieramy i kroimy w półplastry. Smażymy na tłuszczu pozostałym po smażeniu kiełbasy. Następnie dodajemy razem z kiełbasą do dyni. Mieszamy, doprawiamy chili w proszku, koncentratem pomidorowym i solą. Dusimy jeszcze na małym ogniu ok. 10 minut. Najlepiej smakuje odgrzane pod jakimś czasie, kiedy smaki idealnie przegryzą się ze sobą.

Smacznego!

 

Przepis pochodzi z broszurki "Przyślij przepis. Dania jednogarnkowe". Autorka przepisu proponuje również dodanie pod koniec duszenia do potrawy 4 - 5 jajek. Robiłam to leczo wiele razy, ale - przyznaję się bez bicia - z jajkami nie próbowałam nigdy. Oczywiście dynię można zastąpić kabaczkiem lub cukinią.

 

 

Kategorie przepisów