Krem z czerwonej papryki
Idealnie gęsty, aromatyczny krem. Zaskakuje smakiem i pięknym kolorem. Choć można go podać bez dodatków to chrupkie grzanki, czy łyżka gęstej śmietany podbije cudowny smak pieczonej papryki. Koniecznie musicie go wypróbować!
6 czerwonych papryk
cebula
4 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
por
cebula
2 ząbki czosnku
3 kulki ziela angielskiego
odrobina oleju słodka
papryka
sól pieprz
Zaczynamy od przygotowania wywaru warzywnego. W 1,5l wody gotujemy obraną marchew, pietruszkę, selera, pora, opaloną nad ogniem cebule oraz czosnek. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i pozwalamy warzywom na powolne uwalnianie smaku i aromatu. Całość gotujemy na małym ogniu ok.1h, do zmięknięcia warzyw. Kiedy wywar jest gotowy wyjmujemy miękkie warzywa.
Papryki myjemy i delikatnie nacinamy je w górnej części. Wsadzamy do piekarnika i pieczemy ok.40-50 minut w 200st C. Po upieczeniu wkładamy papryki do foliowego worka i pozostawiamy na 10 minut, po tym czasie skórka powinna idealnie odchodzić od warzywa.
Cebulkę drobno siekamy i podsmażamy ją na oleju. Wraz z obraną papryką dodajemy ją do warzywnego wywaru. Całość blendujemy i doprawiamy do smaku. Krem możemy podać ze śmietaną, grzankami lub oprószony odrobiną słodkiej papryki.