Surówka z czerwonej kapusty
 
            Najprostsza surówka z czerwonej kapusty – znana i powszechnie lubiana. Zaraz po tym, gdy dziecięciem będąc, wyrosłam ze wstrętu do wszelkich surówek innych niż marchewka z jabłkiem w zalewie cukrowej, surówka z kapusty była jedną z pierwszych, do których się przekonałam, a sympatia do niej trwa do tej pory. Jest uniwersalna i pasuje do wielu dań, a dodatkowo ma piękny kolor, który zawdzięcza ultraprozdrowotnym antocyjanom o silnie przeciwutleniającym działaniu :) 
 
  
 
 SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY 
 ½ główki czerwonej kapusty, 
 1 jabłko, 
 1 mała cebula lub ok. 5 cm kawałek pora, 
 1-2 łyżki majonezu, 
 2-3 łyżki jogurtu naturalnego, 
 odrobina soku z cytryny, 
 sól i pieprz 
 
 Cebulę lub pora drobno posiekać, włożyć do miski i wymieszać ze szczyptą soli. Odstawić. 
 Z kapusty usunąć wierzchnie, uszkodzone liście, a resztę drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jabłko obrać i również zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Oba składniki wrzucić do miski. 
 Majonez wymieszać z jogurtem, doprawić solą (pamiętając, że soliliśmy już wcześniej cebulę), pieprzem i sokiem z cytryny. Polać surówkę i wymieszać. 
 Schłodzić w lodówce.
 
            