Młoda kapusta z koperkiem

Prosto, szybko i smacznie...nigdy wcześniej nie robiłam takiej kapusty,a przepis podpatrzyłam tutaj i cytuję przepis w całości.
Zdjęcie - Młoda kapusta z koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki na 4 porcje:
  • 1 duża główka młodej kapusty lub 2 mniejsze
  • 150-200 g dość chudego wędzonego boczku
  • ½-¾ szklanki wody (jeżeli bez zasmażki,to mniej wody)
  • 1 łyżeczka cukru lub miodu
  • 1 pęczek koperku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki (opcjonalnie przy zasmażce)
Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści, opłukać. Przekroić na połówki/ćwiartki i poszatkować. Włożyć do garnka przesypując niewielką ilością soli. Na początku kapusty może wydawać się dużo, ale podczas gotowania mocno "siądzie".Do garnka z kapustą wlać wodę,dodać miód lub cukier i masło. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć moc i gotować ok. 10-12 minut. Kapusta powinna być miękka,ale jednocześnie delikatnie chrupiąca.W tym czasie boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni (jeżeli trzeba dodać odrobinę tłuszczu). Przełożyć do garnka z kapustą, wymieszać z posiekanym koperkiem.
Tradycyjna opcja z zasmażką. Masła nie dodawać do kapusty, ale na patelnię po boczku. Gdy się stopi wymieszać z mąką, chwilę przesmażyć (ok. 1 minuty). Rozrobić z wodą z gotowania kapusty. Całość przelać z patelni do garnka dokładnie wymieszać, zagotować.

Zdjęcie - Młoda kapusta z koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Młoda kapusta z koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Bieszczadzka tortilla z kaszanką i warzywami
1

Bieszczadzka tortilla z kaszan…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Brukselka z chorizo – ODKRYCIE !
1

Brukselka z chorizo – ODKRYCIE…

ulcik ulcik
Kuchnia na wzgórzu

Brukselka z prosciutto i pestkami dyni
2

Brukselka z prosciutto i pestk…

A_SE A_SE
Shabbyeat

105: Wielki powrót z... wielkim burgerem

105: Wielki powrót z... wielki…

Kaczuszka Kaczuszka
blog bardzo kulinarny

Surówka z kiszonych ogórków

Surówka z kiszonych ogórków

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Ryba pieczona z masłem czosnkowym czyli  domowy fast food

Ryba pieczona z masłem czosnko…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Mielone paprykowe
4

Mielone paprykowe

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Szaszłyki z kiełbasą
2

Szaszłyki z kiełbasą

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Gulasz węgierski
2

Gulasz węgierski

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Kotlet Strindberg
2

Kotlet Strindberg

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Cukinia faszerowana mięsem, ryżem i warzywami
2

Cukinia faszerowana mięsem, ry…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Szaszłyki z mięsa mielonego
3

Szaszłyki z mięsa mielonego

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni