Sałatka z ogórka i zielonego jabłka
Ogórek to jeden z najpopularniejszych dodatków obiadowych w okresie letnim.w ogóle to warzywo ,które śmialo można nazwac polską specjalnoscią narodową.Czy to malosolny,czy mizeria z ogorkow.....
Salatka z ogorka i jablka to smaczny dodatek do drugiego dania.Pewnie odrobine lzej strawny,bo bez dodatku cebuli,choc same ogorki sa bardzo ciezkostrawne.Znacie to polaczenie smakow?Jesli nie to koniecznie sprobujcie,a bedziecie mile zaskoczeni,bo to jest naprawde smaczne.
Skladniki na 2 porcje:
2 srednie ogorki gruntowe lub 1 salatkowy
1 zielone jablko np.Granny Smith
1 szalotka lub szczypior
koperek zielony
2-3 lyzki octu winnego
3 lyzki oliwy lub oleju
sol,pieprz
1 lyzeczka miodu
Przygotowanie:
- ogorka obrac pokroic w cienkie plasterki .Posolic,odstawic na bok,by puscil sok
- szalotke pokroic w kostke,dodac do ogorka.Posiekac szczypior
- ocet winny wymieszac z oliwa i miodem
- jablko obrac ( mozna pozostawic ze skorka),usunac gniazda nasienne,pokroic na cwiartki,nastepnie w cienkie plasterki
- do pokrojonych ogorkow dodac sos winegret i plasterki jablka.Wymieszac.Posypac obficie zielonym kopoerkiem
- podawac schlodzona w lodowce
ZYCZE SMACZNEGO !