Sałata z gruszką, boczkiem i włoskimi orzechami
Ta sałatka to kolejny przykład właściwego łączenia smaków. Rukola, gruszki i orzechy to połączenie tak naturalne, że nikomu chyba nie trzeba go dodatkowo przedstawiać. Do tego plastry chrupiącego, przesmażonego wędzonego boczku, a wszystko złamane dipem przygotowanym na bazie oleju z orzechów włoskich. Nic dodać, nic ująć…
Przepis powstał na potrzeby darmowego e-booka przygotowanego wspólnie z kilkoma innymi bloggerami i ZT Kruszwica. Można go pobrać tutaj.
For English version, roll down...
Potrzebne będzie:
- 4 cienkie plastry boczku
- dwie garści rukoli
- dwie gruszki
- 8 orzechów włoskich
- Garść tartego parmezanu
- 3 łyżki oleju z orzechów włoskich
- Łyżka soku z cytryny
- Łyżka płynnego miodu
- Łyżeczka musztardy Dijon
Przy garach: Aga Pstrykała: Aga Tekst: Tomasz
Pear and bacon arugula salad with walnuts and parmesan
You will need:
- 4 thin bacon slices, grilled until crispy
- 2 handfuls arugula
- 2 pears, cut lengthwised
- 8 walnuts
- 1 handful parmesan, grated
- 3 tablespoons walnut oil
- 1 tablespoon lemon juice
- 1 tablespoon honey
- 1 teaspoon mustard Dijon
Text: Aga