Te pączki nie mogą nie wyjść, są pyszne i szybciutko znikają, co ma duże znaczenie bo niestety następnego dnia już trochę wysychają. Ja polałam je cytrynowym lukrem ale można też je posypać cukrem pudrem albo polać czekoladą…
Tradycyjne włoskie "ciastka" smażone w okresie karnawału. Chociaż nazywam je pączusiami smakują jednak zupełnie inaczej niż typowe pączki. Przypominają je jednak kształtem i jeśli ktoś nie ma czasu, ochoty lub zdolności może śmiało w ekspresowym tempie przygotować pączusie w takiej właśnie wersji. Chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku i pachnące niczym pączki.
Ciasto zrobiłam z dodatkiem świeżo startej skórki pomarańczowej, a lukier wzbogaciłam likierem pomarańczowym. Smakosze mogą dodatkowo posypać jeszcze polukrowane pączki smażoną skórką pomarańczową.
Macie tak czasem, że potrzebujecie czegoś słodkiego tu i teraz? Hehe pytanie... na pewno :) Zapewniam wiec, że ten fondant jak nic innego zaspokoi Waszą ochotę na przyjemne zasłodzenie. Robi się go dosłownie raz dwa, a efekt zachwyca. Gorąco polecam!!!
Zapraszam Was na rumowe oponki. Puchate, pączkowe, z delikatnym aromatem rumu. Smaczne. C. był bardzo zadowolony. Ja, po tym co z nimi przeszłam w kuchni, nieco mniej...
Czy musimy więc tłumaczyć, że czekolada to punkt programu świątecznego stołu, element tak nieodłączny jak zajączek, pisanka i śmingusowo-dyngusowe figle? Zamiast tradycyjnej tabliczki zdecydowaliśmy się jednak na mus z białej czekolady z malinami. Na szczęście dla Pana Sandmana podany w pucharku lub kieliszku deser znacznie łatwiej upilnować...
Przygotowuję na śniadanie dla moich synów puszyste omlety z dodatkiem orzechów i otrąb owsianych, lub mąki pełnoziarnistej. Podaję je z jogurtem i owocami oraz świeżymi sokami. Taki posiłek jest bardzo sycący i nie wymaga dużo czasu na przygotowanie. I jeszcze jedna ważna rzecz - zawsze jest zjedzony do końca, bez marudzenia.
Wyszedł... mocno marchewkowy - taka marchewka na słodko z cynamonową nutą :) Bardzo słodki i bardzo syty! Choć wyszły mi dwie nieduże filiżanki już jedna wystarczyła mi jako deser - a ja zwykle nie kończę słodkości na jednej porcji ;) Polecam, zdecydowanie warto wypróbować - może i Wy w nim zasmakujecie.
Deser jest niezwykle prosty w przygotowaniu, lekko kwaśny poprzez rabarbar i niezwykle kremowy poprzez mleczny pudding... Spróbujcie koniecznie... Tapioka przypadła mi bardzo do gustu więc zapewniam, że to nie pierwszy deser z tym składnikiem w rolach głównych...
Pyszne , domowe lody mleczno- śmietankowe z dodatkiem domowej esencji waniliowej . Lody zrobione są z prostych i naturalnych składników.....a smakują jak z prawdziwej lodziarni............