Truskawki z kozim twarożkiem i granolą
![Truskawki z kozim twarożkiem i granolą](/obrazek/duze/truskawki-z-kozim-twarozkiem-i-granola-215376.jpeg)
![Zdjęcie: Truskawki z kozim twarożkiem i granolą Zdjęcie - Truskawki z kozim twarożkiem i granolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/215377.jpeg)
![Zdjęcie: Truskawki z kozim twarożkiem i granolą Zdjęcie - Truskawki z kozim twarożkiem i granolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/215376.jpeg)
Może byc na deser, ale równie dobrze na śniadanie.
![Zdjęcie: Truskawki z kozim twarożkiem i granolą Zdjęcie - Truskawki z kozim twarożkiem i granolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/215375.jpeg)
ok. 10 truskawek na porcję
4 łyzki śmietankowego, koziego twarożku (moze być jakikolwiek śmietankowy)
4 łyżki jogurtu naturalnego (lub gęstej śmietany)
cukier trzcinowy do posypania
melasa do dekoracji
Granola: 2 garści mieszanych płatków (owsiane, żytnie, jaglane itp.)
2 łyżki płynnego miodu
1 łyżka melasy
6 posiekanych orzechów brazylijskich
1 łyżka nasion słonecznika
po 1 łyżeczce sezamu białego i czarnego
Sposób przygotowania granoli: Na suchej, gorącej patelni uprażyć (cały czas mieszając) płatki, nasiona i orzechy. Kiedy zaczną intensywnie pachnieć i brązowieć, zdjąć z ognia i dodać miód oraz melasę. Wymieszać i od razu przesypać na tacę wyłożoną papierem do pieczenia (po ostygnieciu bardzo przywiera do patelni, więc trzeba od razu przełożyć na papier).
Sposób przygotowania deseru: Na dnie miseczki ułożyć, pokrojone truskawki. Warstwę truskawek polać jogurtem i posypać brązowym cukrem (ilość cukru wg. uznania). Na to położyć łyżkę koziego twarożku, posypać granolą i polać melasą. Udekorować ładną truskawką i gotowe.
Smacznego :)
![Zdjęcie: Truskawki z kozim twarożkiem i granolą Zdjęcie - Truskawki z kozim twarożkiem i granolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/215374.jpeg)