Mus czekoladowy z chili
Wyborny mus czekoladowy z nutką pikanterii zachwyci Was na pewno. Delikatny, aksamitny, rozpływający się w ustach – prawdziwy afrodyzjak. Typowe smaki kuchni meksykańskiej.
Kiedy po raz pierwszy spróbowałam w tym wydaniu czekolady, byłam oczarowana jej cudownym smakiem, o wyrazistej, ostrej nucie czekolady, a chili to właściwy dodatek do tak wspaniałego i perfekcyjnego deseru.
Składniki:
- 300 ml smietany kremówki 30%
- 1 suszona papryczka chili
- 200 g gorzkiej czekolady pow. 70%
- 3 żółtka
- 2 łyżki cukru pudru
- 25 g miękkiego niesolonego masła
- 1 łyżeczka suszonych płatków chili
Wykonanie:
- Smietanę zagotować z papryczką, odstawić i usunąć paprykę, dodać kawałki czekolady, wymieszać do rozpuszczenia.
- Żółtka rozmieszać i wlewać cienkim strumieniem do gorącej czekolady ciągle mieszając.
- Dodać przesiany cukier puder i miękkie masło, dokładnie wymieszać.
- Przelać do kubków i schłodzić 1 godzinę.
- Po tym czasie posypać płatkami chili i wstawić do schłodzenia na następne 2 godziny.
- Podawać schłodzony.
Smacznego !
autor: Samantha, na podstawie przepisu GodTaste.com.au