Puszysty omlet orzechowo-owsiany z jogurtem i owocami
„Jeśli chodzi o śniadanie to chyba nigdy nie zdarzyło mi się wyjść z domu, zanim go nie zjadłam. Wpojone w dzieciństwie zdrowe nawyki zostały mi do dzisiaj. Teraz ja dbam o to aby nabrali ich także moi synowie, bowiem poranny posiłek zwiększa odporność na stres, pomaga rozwiązywać problemy i pozytywnie wpływa na koncentrację. Dlatego tak ważne jest abyśmy zadbali o dobrze skomponowane śniadanie, szczególnie dla dzieci w wieku szkolnym, których mózg pracuje niezwykle intensywnie przez wiele godzin dziennie. W ich śniadaniu nie może zabraknąć glukozy, wapnia, białka, ziaren i orzechów a także świeżych owoców. Często zbieram te wszystkie składniki do kupy i przygotowuję na śniadanie dla moich synów puszyste omlety z dodatkiem orzechów i otrąb owsianych, lub mąki pełnoziarnistej. Podaję je z jogurtem i owocami oraz świeżymi sokami. Taki posiłek jest bardzo sycący i nie wymaga dużo czasu na przygotowanie. I jeszcze jedna ważna rzecz - zawsze jest zjedzony do końca, bez marudzenia.”
Puszysty omlet orzechowo-owsiany z jogurtem i owocami (przepis własny)
Składniki na jeden duży omlet:
2 jajka
1 płaska łyżka cukru
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki mleka
2 łyżki zmielonych otrąb owsianych
1 łyżka zmielonych orzechów laskowych
Ponadto:
100ml jogurtu greckiego
1 połówka brzoskwini z puszki
1 owoc kiwi
1 łyżka konfitury truskawkowej
1 łyżka masła do smażenia
Ubijam jajka z cukrem na puszysty krem. Dodaję partiami mąkę, orzechy i otręby. Delikatnie mieszam trzepaczką rózgową. Na końcu wlewam mleko i jeszcze raz delikatnie mieszam.
Roztapiam na patelni masło. Wlewam masę i smażę omlet na bardzo małym ogniu, dopóki omlet nie przyrumieni się od spodu. Wówczas przewracam go ostrożnie na drugą stronę i smażę jeszcze kilka minut. Przekładam na talerz. Smaruję jogurtem i ozdabiam owocami. Na środek omletu kładę konfiturę truskawkową. Podaję ze świeżo wyciśniętym sokiem owocowym.
Przepis dodaję do akcji