Fudge według tego przepisu wychodzi złociste i bardzo kruche. W smaku są podobne do naszych polskich krówek, ale bardziej maślane. Mają chyba z miliard kalorii, na szczęście wystarczy malutki kawałek, by zaspokoić apetyt na słodycz ;)
Przedstawiam więc deser z kategorii tych bardziej eleganckich, wyjątkowo przy tym łatwy do przygotowania i niezbyt słodki, znajdzie więc na pewno wielu amatorów. (...) Świetnie smakują same, choć podać je możecie także z gałką lodów waniliowych.
Tłusty Czwartek uczciłam nie tylko tradycyjnymi polskimi pączkami (kupnymi co prawda, ale bardzo smacznymi). Postanowiłam zrobić też greckie pączki, które kusiły mnie od dłuższego czasu
Xaratigana, czy też ksaratigana, są twardsze niż nasze rodzime faworki, lecz w połączeniu z bardzo słodkim, korzennym syropem i orzechami, po prostu pyszne :)
Jedyne, co pamiętałam z tego przepisu to to, że dodawało się cynamonu, kardamonu i goździków. I chyba jeszcze pieprzu. Resztę musiałam sama sobie zmyślić, a przy okazji, w ramach eksperymentu, do ciasta dodałam jeszcze mielone orzechy.I było pyyysznie! :)
Przepyszny jesienny deser…Krem z serka mascarpone z dodatkiem amaretto na korzennych ciasteczkach i delikatnym musie jabłkowym. Wszystko z dodatkiem świeżych, słodkich fig…niebiański smak…
Niebiańsko delikatny i puszysty krem kawowy z serka mascarpone o bardzo subtelnym i kremowym smaku…. Przepis rodem z Włoch. Krem ten z reguły podaje się we Włoszech w Boże Narodzenie do ciasta Pandoro lub Panettone, gdyż doskonale smakuje z puszystym ciastem drożdżowym. Idealnie schłodzony smakuje wybornie „solo” jak i ze świeżym ciastem…
Idealne na taką właśnie porę roku, gdy zimowa aura za oknem, a karnawał w pełni. Mięciutkie i cynamonowe. Wspaniałe. Z pewnością zrobię jeszcze nie raz przed nadejściem wiosny, bo wtedy już nie będą smakować tak samo.
Gruszka nadziewana musem owocowym i zapieczona z bezą – deser idealny na każą okazje i dla każdego. Smakuje dzieciom i dorosłym. Daje wiele możliwości modyfikacji i zmian. Idealny deser na chłodne dni. Polecam gorąco!
Truskawki, truskawki... jest ich pełno, ale mi to nie przeszkadza ;) Według mnie, najlepiej smakują prosto z krzaczka, ale w serniku też nie są złe. Deser idealny na upał.