Fondant kajmakowy - babeczki z płynnym kajmakiem

Fondant kajmakowy - babeczki z płynnym kajmakiem
Zdjęcie - Fondant kajmakowy - babeczki z płynnym kajmakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Lava cake w wersji kajmakowej
Przepis był propozycją Anny-Marii z Kucharni dla lutowej edycji Weekendowej Cukierni i gościł wówczas na wielu blogach. I choć w lutym się nie wyrobiłam z jego przygotowaniem, to jednak wiedziałam, że prędzej czy później się za niego zabiorę... w końcu to czysto kajmakowe szaleństwo :)

Zdjęcie - Fondant kajmakowy - babeczki z płynnym kajmakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Macie tak czasem, że potrzebujecie czegoś słodkiego tu i teraz? Hehe pytanie... na pewno :) Zapewniam wiec, że ten fondant jak nic innego zaspokoi Waszą ochotę na przyjemne zasłodzenie. Robi się go dosłownie raz dwa, a efekt zachwyca. Gorąco polecam!!!

Więcej nie będę Wam słodzić na temat tego deseru, bo też więcej słodyczy nie potrzebuje ;)

Zdjęcie - Fondant kajmakowy - babeczki z płynnym kajmakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
przepis Anny-Marii z blogu Kucharnia
  • 2,5 łyżki mąki (u mnie czubate) plus odrobina do wysypania foremek
  • 2 duże żółtka
  • 1 duże jajko
  • 1 i 2/3 szklanki kajmaku z puszki (użyłam puszki ok. 510 g)

  • foremki do zapiekania o pojemności ok. 120 ml
  • masło do wysmarowania foremek

  • opcjonalnie: sól morska
  • zalecane lody waniliowe - do pełni rozpusty :)

Piekarnik rozgrzać do 210 stopni. Kokilki wysmarować masłem, po czym obsypać je mąką.

Żółtka i jajko zmiksować na puszystą masę - ok. 2-3 minuty, aż do momentu, gdy masa podwoi swoją objętość. Następnie dodać kajmak i miksować do dokładnego połączenia. Kolejno, ciągle miksując, stopniowo dosypywać mąkę. Powstałą masę przelać do przygotowanych kokilek (mniej więcej do wysokości 2/3) i umieścić w piekarniku.
Piec do zarumienienia wierzchu, ale nie dłużej (środek ma być płynny) - ok. 10 minut. U mnie wierzch przyrumienił się dopiero po ok. 13 minutach. Po 10 był jeszcze płynny. Najlepiej więc po tych 10 minutach czuwać przy piekarniku i jak tylko zobaczymy, że powierzchnia ma już stałą konsystencję - wyjąć kokilki.

Zdjęcie - Fondant kajmakowy - babeczki z płynnym kajmakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PS Przez prawie tydzień będę mieć mocno ograniczony dostęp do internetu, więc z góry przepraszam, jeśli nie odpiszę od razu na komentarze bądź maile. Nadrobię :)

Kategorie przepisów