Deser kawowo – waniliowy

Pomimo że pijam dwie filiżanki kawy dziennie wciąż mam ochotę na kawowe smaki. W niedzielę zrobiłam bardzo łatwy i szybki deser. Masę podzieliłam na pół, do jednej części dodałam ekstrakt waniliowy natomiast do drugiej kawę rozpuszczoną w minimalnej ilości wody. Deser rozdzieliłam do całkiem sporych pucharków ale dzięki warstwie kawowej wcale nas nie zasłodził.

Zdjęcie - Deser kawowo – waniliowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 330 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru (według uznania)
  • 3 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki kawy rozpuszczonej w minimalnej ilości wody

Schłodzony serek ubić z cukrem, dodać śmietankę i ubijać na sztywno. Połowę masy przełożyć do innego naczynia. Do pierwszej części dodać ekstrakt waniliowy i jeszcze chwilę ubijać. Do drugiej połowy dodać kawę i też chwilę jeszcze ubijać. Układać w pucharkach według własnego pomysłu. Posypać mieloną kawą.

Smacznego:)

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z buraka i avocado

Sałatka z buraka i avocado

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Kanapka z pastrami i serem

Kanapka z pastrami i serem

Tyna Tyna
In cooking we trust

Jak zrobić karmel

Jak zrobić karmel

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Mus z banana i anansa z wiórkami kokosowymi

Mus z banana i anansa z wiórka…

figmara figmara
figowe smaki

Nutella z awokado

Nutella z awokado

napiecyku napiecyku
napiecyku

Koktajl oczyszczający

Koktajl oczyszczający

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Mini bezy z marakują

Mini bezy z marakują

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Budyniowe tiramisu

Budyniowe tiramisu

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Krem czekoladowy z awokado. Dieta - szybka przemiana

Krem czekoladowy z awokado. Di…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Ryż z jabłkami i cynamonem

Ryż z jabłkami i cynamonem

Dzi Dzi
karmelowy

Wegańska galaretka

Wegańska galaretka

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Panna cotta z truskawkami

Panna cotta z truskawkami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty