W trakcie przygotowywania ciasta, zmieniłam nieco jego proporcje, podpierając się niezawodnym przepisem na "murzynka", tyle że z dodatkiem orzechów.Ciasto wyszło przepyszne i znikło w 'trymiga'.
Jest wiele tradycyjnych wypieków na Święto Trzech Króli. U nas tradycją jest pieczenie ciast czekoladowych, głównie z myślą o moich synach, bo dla nich ciasto bez czekolady się nie liczy. W tym roku zdecydowałam się na wuzetkę. Wyszła naprawdę mocno czekoladowa bo przez pomyłkę do polewy użyłam wyłącznie gorzkiej czekolady i to o zaw. kakao 70%
A ja mak miałam zapuszkowany - już zmielony, z miodem, z cukrem, z rodzynkami. Tak więc wszystko robiłam jakby na czuja.Na szczęście "czuja" miałam dobrego – ciasto wyszło bardzo dobre :)
Bajecznie pyszny! Z tych intensywnie kremowych i rozpływających się w ustach. Raczej ciężki i zbity niż lekki i puszysty, co jednak idealnie pasuje do czekoladowych klimatów. Na ciasteczkowym, owsiano-orzechowym, spodzie.
Puszysty, lekki biszkopt. Kremowa, mleczna masa. Czekoladowa polewa. ACH I OCH. Całość rozpływa się w ustach. Schłodzona w lodówce to świetny deser w te upały
Puszysty i delikatny biszkopt, który nie opada pod ciężarem pozostałych składników. Powidła, które nadają słodyczy całości. Jednocześnie stanowią dość wyrazisty akcent smakowy. Mięciutkie Katarzynki, otulone rozpływającym się w ustach budyniem.
W końcu odnalazłam zdjęcia do przepisu, który powinien być zamieszczony już dawno, ciasto bazowe jest proste, smaczne i zawsze się udaje. Sposób dekoracji wbrew pozorom jest prosty do wykonania i moim skromnym zdaniem cudny :). Zapraszam do zabawy.
Ciasto bardzo proste w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia. Robi się je raz dwa, jedynie wymóg schłodzenia w lodówce stoi na przeszkodzie natychmiastowej konsumpcji.
....albo murzynek z kawową nutą... albo tureckie ciasto kawowe. Jak zwał tak zwał. Ważne, że smaczne i cudownie! pachnie. Z tych prostych, wilgotnych, puszystych i sprężystych.
Ciasto niesamowicie kruche, nie namięka nawet trzeciego dnia po upieczeniu.Masa jabłkowa idealnie słodka, o bezbłędnej konsystencji - owoce pozostały lekko kruche i wyczuwalne w smaku (użyłam kortlandów).Budyniowa pianka - delikatne uzupełnienie całości.A jak pachnie...
Ogólnie cały sernik jest mało słodki. W jego składzie nie ma cukru. Uznałam, że wystarczy sama słodycz białej czekolady i masy krówkowej. Kto jednak woli słodsze serniki może dosypać trochę cukru pudru.