Ciasto czekoladowe - ze świnkami taplającymi się w czekoladowym "błotku"
W końcu odnalazłam zdjęcia do przepisu, który powinien być zamieszczony już dawno, ciasto bazowe jest proste, smaczne i zawsze się udaje. Sposób dekoracji wbrew pozorom jest prosty do wykonania i moim skromnym zdaniem cudny :). Zapraszam do zabawy.
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki
- 3 duże jajka (lub 4 małe)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody
- ¼ szklanki mleka
- ½ słoiczka powideł śliwkowych
- ¼ szklanki oleju
- ¾ szklanki cukru
- ½ opakowania cukru waniliowego
- 3 łyżki dobrej jakości kakao
Dekoracja:
- Masa marcepanowa
- łyżeczka soku z buraków
Polewa czekoladowa:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
40ml śmietanki 30%
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Jajka ubijamy na puszystą jasną masę stopniowo dodając cukier. Potrwa to około 4-5minut.
2. Następnie gasimy mikser, i dodajemy pozostałe składniki. Najpierw lekko mieszamy a potem miksujemy kilka chwil na najniższych obrotach miksera, do połączenia składników.
3. Gotowe ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wsuwamy do piekarnika nagrzanego do 180st. Pieczemy 30-40minut do tzw. suchego patyczka.
4. Gdy ciasto ostygnie można je przeciąć na pół i posmarować pozostałą konfiturą.
5. W wierzchniej warstwie łyżeczką wydrążamy wgłębienie - nierównych kształtów aby powstało "jeziorko", które później zalejemy czekoladą. Ciasto pozostałe po wydrążaniu rozdrabniamy z dłoniach i odstawiamy w miseczce.
6. Roztapiamy czekoladę ze śmietanką i wlewamy do wcześniej wydrążonego "jeziorka". Pędzelkiem delikatnie rozsmarowujemy cieniutką warstwę czekolady wokół "jeziorka" nie zwlekając zbytnio posypujemy pokruszone ciasto delikatnie dociskając aby się przykleiło do czekolady.
7. Wykonujemy świnki z masy marcepanowej , dodajemy im oczka - z maku lub czarnuszki i umieszczamy je według uznania w "błotku".
Smacznego :)