Ciasto czekoladowe - ze świnkami taplającymi się w czekoladowym "błotku"

Ciasto czekoladowe - ze świnkami taplającymi się w czekoladowym  "błotku"

W końcu odnalazłam zdjęcia do przepisu, który powinien być zamieszczony już dawno, ciasto bazowe jest proste, smaczne i zawsze się udaje. Sposób dekoracji wbrew pozorom jest prosty do wykonania i moim skromnym zdaniem cudny :). Zapraszam do zabawy.

Zdjęcie - Ciasto czekoladowe - ze świnkami taplającymi się w czekoladowym  "błotku" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki
  • 3 duże jajka (lub 4 małe)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody
  • ¼ szklanki mleka
  • ½ słoiczka powideł śliwkowych
  • ¼ szklanki oleju
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ opakowania cukru waniliowego
  • 3 łyżki dobrej jakości kakao

Dekoracja:

  • Masa marcepanowa
  • łyżeczka soku z buraków

Polewa czekoladowa:

1 tabliczka gorzkiej czekolady

40ml śmietanki 30%

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Jajka ubijamy na puszystą jasną masę stopniowo dodając cukier. Potrwa to około 4-5minut.

2. Następnie gasimy mikser, i dodajemy pozostałe składniki. Najpierw lekko mieszamy a potem miksujemy kilka chwil na najniższych obrotach miksera, do połączenia składników.

3. Gotowe ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia  i wsuwamy do piekarnika nagrzanego do 180st. Pieczemy 30-40minut do tzw. suchego patyczka.

4. Gdy ciasto ostygnie można je przeciąć na pół i posmarować pozostałą konfiturą. 

5. W wierzchniej warstwie łyżeczką wydrążamy wgłębienie - nierównych kształtów aby powstało "jeziorko", które później zalejemy czekoladą. Ciasto pozostałe po wydrążaniu rozdrabniamy z dłoniach i odstawiamy w miseczce.

6. Roztapiamy czekoladę ze śmietanką i wlewamy do wcześniej wydrążonego "jeziorka". Pędzelkiem delikatnie rozsmarowujemy cieniutką warstwę czekolady wokół "jeziorka" nie zwlekając zbytnio posypujemy pokruszone ciasto delikatnie dociskając aby się przykleiło do czekolady. 

7. Wykonujemy świnki z masy marcepanowej , dodajemy im oczka - z maku lub czarnuszki i umieszczamy je według uznania w "błotku".

Zdjęcie - Ciasto czekoladowe - ze świnkami taplającymi się w czekoladowym  "błotku" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego :)

Kategorie przepisów