Sernik na zimno czekoladowo-kajmakowy

Sernik na zimno czekoladowo-kajmakowy


Zdjęcie - Sernik na zimno czekoladowo-kajmakowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
„ W sobotę od samego rana piekłam muffinki i babeczki kajmakowe na spotkanie skautowskie dla chłopców. Po upieczeniu zostało mi trochę masy krówkowej i surowego kruchego ciasta. Zawsze staram się jednak wszystko wykorzystać i niczego nie wyrzucać, a że nie miałam za dużo czasu zrobiłam szybki sernik na zimno na kruchym spodzie. Masy nie było zbyt wiele ale starczyło na jedną warstwę. Dwie pozostałe są z dodatkiem białej czekolady. Brakowało mi jednak kajmakowego wykończenia. I gdy tak myślałam jak je zrobić, przypomniało mi się, że mam sporą ilość krówek. Na początku roztopiłam je same, ale masa była tak gęsta, że nie było mowy o rozsmarowaniu. Dolałam więc mleka i dałam łyżeczkę żelatyny. Wyszło doskonale. Masa jest na tyle płynna, że można ją wylać, dzięki czemu uzyskujemy idealnie gładką powierzchnię i w dodatku nie jest za słodka. Ogólnie cały sernik jest mało słodki. W jego składzie nie ma cukru. Uznałam, że wystarczy sama słodycz białej czekolady i masy krówkowej. Kto jednak woli słodsze serniki może dosypać trochę cukru pudru.”
Zdjęcie - Sernik na zimno czekoladowo-kajmakowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Sernik czekoladowo-kajmakowy (przepis własny)
Składniki:
tortownica śr.24cm

Ciasto na spód:
150g mąki
80g masła
40g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko

I warstwa
300g serka śmietankowego z wiaderka
100g białej czekolady
125ml śmietanki kremowej 36% tł
1,5 łyżeczki żelatyny + 40ml zimnej wody

II warstwa
400g serka śmietankowego z wiaderka
260g gotowej masy krówkowej
2 łyżeczki żelatyny + 40ml zimnej wody

III warstwa
300g serka śmietankowego z wiaderka
100g białej czekolady
125ml śmietanki kremowej 36% tł
1,5 łyżeczki żelatyny + 40ml zimnej wody

Wierzch
10 cukierków krówek
0,5 szklanki mleka
1 łyżeczka żelatyny
czekoladowe ozdoby do dekoracji

Wsypać mąkę na stolnicę. Dodać pokrojone na kawałki masło i posiekać wszystko do konsystencji kaszy. Wbić jajko, wsypać cukier i mąkę ziemniaczaną i szybko zagnieść elastyczne ciasto. Włożyć na pół godziny do lodówki.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na placek o średnicy 24cm i przenieść do tortownicy. Piec 20 minut w temp. 180°C. Wystudzić w formie.

I warstwa
Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia. Roztopić w kąpieli wodnej białą czekoladę. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno.
Wymieszać serek z bitą śmietaną i przestudzoną czekoladą. Dodać rozpuszczoną żelatynę i jeszcze raz wymieszać. Wylać na podpieczony spód i wyrównać powierzchnię. Wstawić do lodówki, aby masa stężała.

II warstwa
Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia
Do serka śmietankowego dodać masę krówkową i wymieszać. Wlać rozpuszczoną żelatynę i jeszcze raz wymieszać. Wylać na podpieczony spód i wyrównać powierzchnię. Ponownie wstawić do lodówki, aby masa stężała.

III warstwa
Przygotować dokładnie tak samo jak pierwszą warstwę.

Wierzch
Wlać do rondelka mleko. Wsypać żelatynę i zostawić na ok. 5 min. aby napęczniała. Dodać pokrojone na kawałki krówki i podgrzewać na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając, aż się rozpuszczą. Masa jest dość płynna, ale dzięki temu uzyskamy idealnie gładką powierzchnie sernika. Przestudzić i gdy będzie letnia wylać na sernik. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Udekorować ozdobami z białej czekolady.

Przepis dodaje do akcji "Serniki 2013"

Zdjęcie - Sernik na zimno czekoladowo-kajmakowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów