Świąteczna Wuzetka, mocno czekoladowa

Świąteczna Wuzetka, mocno czekoladowa


Zdjęcie - Świąteczna Wuzetka, mocno czekoladowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
„Jest wiele tradycyjnych wypieków na Święto Trzech Króli. U nas tradycją jest pieczenie ciast czekoladowych, głównie z myślą o moich synach, bo dla nich ciasto bez czekolady się nie liczy. W tym roku zdecydowałam się na wuzetkę. Wyszła naprawdę mocno czekoladowa bo przez pomyłkę do polewy użyłam wyłącznie gorzkiej czekolady i to o zaw. kakao 70%. Chłopcy wreszcie czuli się usatysfakcjonowani, a młodszy nawet miał jej przesyt. Dla mnie była w sam raz, nie za słodka z wilgotnym ciastem, po prostu pyszna. Polecam.”
Zdjęcie - Świąteczna Wuzetka, mocno czekoladowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wuzetka czekoladowa (przepis własny)
Składniki:
kwadratowa tortownica o wym. 24x24cm

Ciasto:
200g mąki
200g cukru
4 jajka
40g kakao
60g gorzkiej czekolady
70g oliwy
70ml mleka
50ml wrzącej wody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta sody
szczypta soli

Poncz do nasączenia:
75ml wody
25ml spirytusu
25ml soku z cytryny
3 łyżeczki cukru pudru

Krem:
750ml śmietanki kremowej 30%
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
20ml zimnej wody
zagęstnik do śmietany opcjonalnie

Polewa:
75g gorzkiej czekolady o zaw. kakao 70%
75g mlecznej czekolady
75g śmietanki 30%tł.

Dodatkowo:
2 łyżki konfitury malinowej

Roztopić czekoladę z oliwą i mlekiem w kąpieli wodnej.
Żółtka ubić z cukrem i wrzącą wodą do białości. Dodać roztopioną czekoladę i połączyć z masą żółtkową. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą, przesiać do masy i wymieszać.
Ubić pianę ze szczyptą soli na sztywno. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i wyrównać powierzchnię tak, aby przy brzegach było troszeczkę wyżej, wówczas powierzchnia po upieczeniu będzie równa. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy się upiekło. Powinien być suchy. Ciasto wystudzić w tortownicy.

Zimne ciasto przekroić w poziomie na dwie części. Spód zostawić w tortownicy i zapiąć obręcz. Wymieszać wszystkie składniki ponczu. Połową nasączyć spód ciasta, a następnie rozsmarować na nim konfiturę malinową.
Żelatynę namoczyć w 20ml zimnej wody, a następnie podgrzać do rozpuszczenia. Dobrze schłodzoną śmietanę* ubić na sztywno. Dodać cukier puder i rozpuszczoną żelatynę. Delikatnie wymieszać. Trzy łyżki przełożyć do worka cukierniczego, a resztę rozsmarować na cieście. Przykryć drugim blatem. Wierzch skropić pozostałym ponczem.

Roztopić czekoladę ze śmietanką w kąpieli wodnej. Posmarować wierzch ciasta. Ozdobić rozetkami ze śmietany. Wstawić do lodówki na dwie godziny, aby śmietana stężała. Gotowe pokroić na kwadraty o boku 6x6cm.

*) ja wkładam ją przed ubiciem na 15 min. do zamrażarki

Kategorie przepisów