Ciasto kawą polane
....albo murzynek z kawową nutą... albo tureckie ciasto kawowe.
Jak zwał tak zwał. Ważne, że smaczne i cudownie! pachnie.
Z tych prostych, wilgotnych, puszystych i sprężystych.
Składniki
lekko zmodyfikowana wersja Turk kahveli islak kek z Bir Tutam Kekik
Na ciasto:
- 3 jajka
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju roślinnego
- 1,5 szklanki mleka
- 4 łyżki kakao (polecam ciemne, o obniżonej zawartości tłuszczu)
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 3 szklanki mąki (niepełne)
- 1 szklank1 mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki kawy po turecku [u mnie 2 łyżki kawy rozpuszczalnej]
- łyżka margaryny lub masła
Przygotować dwie miski. W jednej wymieszać suche składniki - mąkę, cukier zwykły i wanilinowy, proszek do pieczenia i kakao. W drugiej mokre - mleko, jajka i olej - najlepiej użyć miksera.Mokre wlać do suchych i połączyć mikserem.Przelać ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie kwadratowa 23x23 cm) i piec w 180 stopniach do suchego patyczka (u mnie zajęło to aż godzinę, ale myślę, że "normalnym" piekarnikom zajmie około 30-40 minut). Po upieczeniu zostawić do przestudzenia.
Składniki na polewę umieścić w rondelku i podgrzać do rozpuszczenia wszystkich składników. Zostawić do przestudzenia
Na ciasto wylać polewę. Można to zrobić w dwóch partiach aby ciasto pochłonęło ją w miarę równomiernie. W zasadzie ciasto jest już gotowe do jedzenia, ale polecam odczekać godzinę czy dwie aż polewa ładnie wsiąknie.
P.S. W niektórych miejscach polewa wsiąka głębiej do środka ciasta, co sprawia, że jeszcze mocniej przechodzi ono kawowym posmakiem i dosłownie rozpływa się w ustach.
TURCJA