Ciasto wymarzone na leniwe, ciepłe popołudnia. Choć samo w sobie może wydawać się zbyt suchawe, to w połączeniu z gałką lodów i dobrą kawą, zamienia się w przepyszny deser przenoszący nas na chwilę na gorącą Sycylię :)
Chociaż jako nastolatka często miałam na nią ochotę to nigdy nie odważyłam się jej spróbować. Krążyło o tych ciastkach tyle różnych opowieści, że skutecznie mnie to powstrzymywało przed konsumpcją, chociaż na wystawie w cukierni wyglądały bardzo smakowicie. Gdy więc zobaczyłam ten przepis pomyślałam, że wreszcie nadszedł czas na ralizację moich niespełnionych do tej pory cukierniczych pragnień. Z
W tym roku na moim świątecznym stole gościły wiśnie jako dodatek do potraw i ciast. Ser i wiśnie to doskonałe połączenie ale ja chyba przekonałam się o tym dopiero teraz. Najczęściej do sernika dodawałam brzoskwinie bo to takie oczywiste. Jeśli dobrze osłodzimy ser lekko kwaśne wiśnie fajnie przełamują smak.
Co jest lepsze niż kawałek czekolady?Świeżo upieczone ciasto z kawałkami czekolady :)A jeśli jeszcze do tego znajdziemy w nim rodzynki, orzechy i żurawinę, otrzymamy idealne ciasto na „czekoladowego głoda” dopadającego nas w środku tygodnia.
Ponieważ w środku tygodnia nie miałam głowy ani siły do pieczenia, torcik pojawił się na stole dopiero dzisiaj. Miałam kilka pomysłów, ale ostatecznie zdecydowałam się zrobić torcik marchwiowo-orzchowy. Przepis na ciasto znalazłam w baaardzo starej maminej książce „Piekę ciasta i ciasteczka” Wandy Piotrowiakowej, krem zaś dorobiłam sama z serka mascarpone i śmietanki (w oryginale ciasto było tylko polane kakaowym lukrem).
Pyszne. Pyszne. Pyszne. Nie mogłam się oderwać od niego ;)Ciasto klementynkowe według Nigelli. Wilgotne, jakby nasączone syropem. Bez dodatku mąki i tłuszczu. Migdały nadają lekko chrupiącą konsystencję.
Jednak w miarę jedzenia rósł mój apetyt i gdyby nie to, że ciastem musiałam obdzielić dużą ilość osób, po tym weekendzie przybyłoby mi chyba z pięć kilo, bo ciasto jest mega, mega kaloryczne. I w gruncie rzeczy, muszę przyznać, bardzo smaczne. Zgubnie smaczne...
Wyśmienite, wilgotne ciasto z kakaowo-korzenno-kawowym wnętrzem i migdałowo-cynamonową, chrupiącą skórką. Całość dopełniają gruszki. Proporcje podstawowych składników zaczerpnęłam z jakichś starych notatek, reszta jest inwencją własną :)
Uwielbiam wszystko, co jagodowe, więc przełamałam swoje obawy przed zrobieniem pierwszego sernika w swoim życiu ;) Oczywiście sernik była baaardzo dobry i wszystkim smakował
Pewnie większość osób zna ciasto z suchym makiem, zwane "pieguskiem" lub "mrówkowcem". Przyznam, że nie jadłam go wieki i zatęskniłam za tymi ziarenkami chrzęszczącymi w zębach :)Swoją wersję lekko stuningowałam, dodając skórkę pomarańczową i aromatyczne przyprawy...
Pyszne ciasto deserowe, nie wymagające pieczenia. Samo przygotowanie nie zabiera dużo czasu, tylko oczekiwanie, a wiem z doświadczenia, że niektórzy mogą się baaardzo niecierpliwić ;-)