Ciasto Mleczna Kanapka
Ciasto pierwszy raz robiłam na Dzień Ojca. Ostatnio była powtórka z rozrywki.
Mimo że sezon owocowy w pełni, naszła mnie ochota na coś z 'masą'. Hmm a może właśnie dlatego... :)
A jaka jest Mleczna Kanapka?
Że pyszna, to mało powiedziane.
Jest znakomita!!!
Puszysty, lekki biszkopt.
Kremowa, mleczna masa.
Czekoladowa polewa.
ACH I OCH.
Całość rozpływa się w ustach.
Schłodzona w lodówce to świetny deser w te upały.
Wybaczcie nadprogramową liczbę zdjęć.
Przepis z blogu Moje Wypieki
Składniki na kakaowy biszkopt:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- pół szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki oleju
Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier, a następnie żółtka. Zmiksować. Dodać olej i dalej miksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, wmieszać delikatnie do masy jajecznej. Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 25 x 34 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka.
Składniki na mleczną masę:
- pół szklanki mleka
- 2 szklanki mleka w proszku ('niebieskiego', pełnego)
- 2/3 szklanki cukru
- 350 g masła [powinno być bardzo miękkie]
- 16 g cukru wanilinowego
Mleko (zwykłe) zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Ostudzić. Masło utrzeć. Powoli dodawać do niego wystudzone mleko, dalej ucierając. Wsypać przesiane mleko w proszku i ucierać, do gładkości. Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć masą.
Składniki na polewę czekoladową:
- 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
- 70 g masła
PS Od czwartku ponownie porzucam bloga, tym razem powody zdrowotne. Mam nadzieję, że uda mi się jak najszybciej wrócić. Do tego czasu wybaczcie, jeśli nie będę odpisywać na maile czy komentarze.