Sernik kawowy bez spodu

Sernik kawowy bez spodu
no, mało brakowało, że byłby sernik bez sernika...

Dzisiaj będzie o tym, że w kuchni o pewnych rzeczach nie należy zapominać i nie należy lekceważyć (przynajmniej niektórych) zaleceń. Bo nawet jeśli w kuchni czujesz się jak ryba, to pewnych rzeczy nie da się pominąć czy przyspieszyć. I chociaż ciągle po swojemu zmieniam wiele przepisów, to jednak części wytycznych należy przestrzegać.
Jako aksjomat należy traktować studzenie sernika - niby takie oczywiste, a jednak po tylu latach w kuchni popełniłam tak głupi błąd, że teraz - po kilku godzinach ciągle jestem na siebie wściekła. I nie to, że zapomniałam... Chciałam zdążyć przed wyjściem do pracy zrobić zdjęcie efektu swojej pracy. Pomyślałam: "no co tam, nie raz zdarzało mi się improwizować - dam radę". Nie dałam - gorący sernik w 1/3 swojej objętości wylądował na stole...
Pamiętajcie: Sernik należy studzić w formie, najlepiej w lekko uchylonym piekarniku.


Zdjęcie - SERNIK KAWOWY BEZ SPODU - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Sernik kawowy - Laura SKŁADNIKI:
  • 1 kg białego sera
  • 7 jaj
  • 25 dkg cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 szklanka mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki wody
  • szczypta soli
  • 4 łyżki syropu karmelowego do kawy
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych
Ser zmielić lub przecisnąć przez praskę. Kawę rozpuścić we wrzątku, ostudzić.
Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrami na kogel-mogel. Dodać budynie i nadal ucierając po łyżce sera i po trochę mleka i rozpuszczonej kawy.
Do białek dodać szczyptę soli i ubić sztywną pianę. Dodać do sera i delikatnie wymieszać.
Tortownicę lu inną formę wyłożyć papierem. Wymieszać syrop karmelowy z płatkami migdałowymi, wyłożyć na dno formy. Na wierzch delikatnie wyłożyć masę serową.
Piec w temperaturze 180 stopni około 60 minut.
Wystudzić w formie w uchylonym piekarniku. Potem odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin.

Kategorie przepisów