Makowiec na biszkopcie

W przeddzień wigilii zostałam sama w domu, z puszką masy makowej w ręce i poleceniem upieczenia makowca. Problem tkwił w tym, że po pierwsze, nigdy nie piekłam makowca, a po drugie, wszystkie przepisy na to ciasto opierały się na sparzaniu suchego maku, żmudnym mieleniu go i dodawania określonej ilości ingrediencji. A ja mak miałam zapuszkowany - już zmielony, z miodem, z cukrem, z rodzynkami. Tak więc wszystko robiłam jakby na czuja.
Na szczęście "czuja" miałam dobrego – ciasto wyszło bardzo dobre :)

Zdjęcie - Makowiec na biszkopcie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

MAKOWIEC NA BISZKOPCIE
masa makowa:
1 puszka gotowej masy makowej,
5 jajek,
250g masła lub margaryny,
2/3 szklanki cukru pudru,
ok. 150g posiekanych orzechów i/lub migdałów,
2-3 łyżki kaszy manny,
aromat migdałowy,
szczypta soli
ciasto biszkoptowe:
5 jajek,
3/4 szklanki mąki,
3/4 szklanki cukru,
2 łyżeczki cukru wanilinowego,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
5 łyżek oleju,
szczypta soli

Masa makowa: 5 żółtek utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie zmiksować z masłem lub margaryną, masą makową z puszki, orzechami/migdałami, aromatem i kaszą manną. Z białek i szczypty soli ubić pianę i delikatnie wmieszać ją łyżką w masę makową. Wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (u mnie 25 x 30 cm, ale polecam ciut większą) i piec przez 40 minut w temp. 180 stopni.

Ciasto biszkoptowe: Z białek i szczypty soli ubić pianę, a gdy będzie sztywna, dodawać stopniowo po 1 żółtku i 2 łyżkach cukru, na koniec dodać cukier wanilinowy, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej i ubijać jeszcze przez chwilę. Ciasto wylać na zapieczoną masę makową. Piec przez 20 minut w 180 stopniach.

Upieczone ciasto wystudzić, następnie ostrożnie odwrócić do góry nogami i zdjąć blaszkę i papier (ciasto biszkoptowe powinno być na dole). Ciasto polać polewą czekoladową i dowolnie udekorować (u mnie polewa kakaowa + biała)

Polewa kakaowa: 1/3 kostki margaryny roztopić i zagotować w rondelku razem z 2/3 szklanki cukru, zdjąć z ognia, dodać 2-3 łyżki gorzkiego kakao, ponownie zagotować i gotować na malutkim ogniu przez kilka minut, cały czas mieszając. Dodać kilka kropel aromatu rumowego, ostudzić i polać całą powierzchnię ciasta.

Polewa biała: 1/4 kostki margaryny zagotować w rondelku razem z 1/2 szklanki cukru, ostudzić do temp. pokojowej, a następnie dodać tyle mleka w proszku (pełnego), aby masa była dość gęsta. Udekorować ciasto w dowolne wzorki ;)


Przepisy z tych kategorii

Piernik orkiszowy, długodojrzewający
5

Piernik orkiszowy, długodojrze…

MarcinH MarcinH
Grahamka

Strucla makowa
10

Strucla makowa

Rodzinka Rodzinka
Notatki kulinarne

Piernik toruński
4

Piernik toruński

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Makowiec
4

Makowiec

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Piernik toruński
10

Piernik toruński

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Strucle z makiem
11

Strucle z makiem

Rodzinka Rodzinka
Notatki kulinarne