Stefania
Dość nietypowe ciasto, ale jak najbardziej godne polecenia - a może tym bardziej na to zasługuje.Masa w swej konsystencji przypomina pudding, a smakuje niczym budyń czekoladowy. Ciekawa odmiana dla tradycyjnych mas kremowych.Ciasto bardzo proste w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia. Robi się je raz dwa, jedynie wymóg schłodzenia w lodówce stoi na przeszkodzie natychmiastowej konsumpcji.
Składnikiprzepis znaleziony na blogu Słodkie Inspiracje, pochodzi z forum cincin
- 1 litr mleka
- szklanka cukru
- kostka margaryny lub masła (250 g)
- szklanka kaszy manny
- 2 łyżki kakao
- cukier waniliowy
- wiórki kokosowe, orzechy lub posypka (do dekoracji)
- 5 paczek herbatników [ja zużyłam dokładnie 24 herbatniki na blachę ok 25 na 25 cm]
Blachę wyłożyć połową herbatników ciasno jeden przy drugim tak by się nie przesuwały.
Mleko, margarynę, kakao i cukier zagotować i na gotujące stopniowo wsypywać kaszkę (można rozprowadzić kaszkę w części mleka i w takiej postaci wlać na gotujące*) ciągle mieszając aż zgęstnieje.
Od razu po zdjęciu z ognia masę wylać na przygotowane wcześniej herbatniki, rozsmarować równo.
Na wierzch ułożyć drugą połowę herbatników w takim samym układzie jak w dolnej warstwie. Docisnąć.Po wystudzeniu wstawić do lodówki [najlepiej na noc]. Po wyjęciu z lodówki polać polewą, można dodatkowo posypać orzechami, migdałami czy wiórkami kokosowymi.
*rozprowadziłam kaszę w jednej szklance mleka, niestety ta ilość okazała się niewystarczająca - po wlaniu na gotujące mleko z kaszy utworzyły się grudki. sytuację udało mi się uratować przy pomocy blendera, tak więc polecam ją rozprowadzić kaszę w większej ilości mleka - przynajmniej 1,5 szklanki