Stefania

Stefania
Zdjęcie - Stefania - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dość nietypowe ciasto, ale jak najbardziej godne polecenia - a może tym bardziej na to zasługuje.Masa w swej konsystencji przypomina pudding, a smakuje niczym budyń czekoladowy. Ciekawa odmiana dla tradycyjnych mas kremowych.Ciasto bardzo proste w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia. Robi się je raz dwa, jedynie wymóg schłodzenia w lodówce stoi na przeszkodzie natychmiastowej konsumpcji.

Zdjęcie - Stefania - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składnikiprzepis znaleziony na blogu Słodkie Inspiracje, pochodzi z forum cincin
  • 1 litr mleka
  • szklanka cukru
  • kostka margaryny lub masła (250 g)
  • szklanka kaszy manny
  • 2 łyżki kakao
  • cukier waniliowy
  • wiórki kokosowe, orzechy lub posypka (do dekoracji)
  • 5 paczek herbatników [ja zużyłam dokładnie 24 herbatniki na blachę ok 25 na 25 cm]

Blachę wyłożyć połową herbatników ciasno jeden przy drugim tak by się nie przesuwały.
Mleko, margarynę, kakao i cukier zagotować i na gotujące stopniowo wsypywać kaszkę (można rozprowadzić kaszkę w części mleka i w takiej postaci wlać na gotujące*) ciągle mieszając aż zgęstnieje.
Od razu po zdjęciu z ognia masę wylać na przygotowane wcześniej herbatniki, rozsmarować równo.
Na wierzch ułożyć drugą połowę herbatników w takim samym układzie jak w dolnej warstwie. Docisnąć.Po wystudzeniu wstawić do lodówki [najlepiej na noc]. Po wyjęciu z lodówki polać polewą, można dodatkowo posypać orzechami, migdałami czy wiórkami kokosowymi.
*rozprowadziłam kaszę w jednej szklance mleka, niestety ta ilość okazała się niewystarczająca - po wlaniu na gotujące mleko z kaszy utworzyły się grudki. sytuację udało mi się uratować przy pomocy blendera, tak więc polecam ją rozprowadzić kaszę w większej ilości mleka - przynajmniej 1,5 szklanki

Zdjęcie - Stefania - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów