Szarlotka tatrzańska

Zdjęcie - Szarlotka tatrzańska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mocno jabłkowa.
Nie za słodka.

Ciasto występuje tu na zasadzie dodatku do jabłek.Z wierzchu niesamowicie kruche.Efektowna. Bardzo smaczna, ale... "najlepszej na świecie" nie przebiła :)
Najsmaczniejsza na drugi, trzeci dzień.Jak najbardziej polecam, bo satysfakcja z jej przyrządzenia jest ogromna!


Zdjęcie - Szarlotka tatrzańska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki(przepis z blogu ChilliBite)
  • 500 g mąki krupczatki
  • 250 g margaryny
  • 90 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 kg szarej renety
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cynamonu
Rozgrzej piekarnik do 160°C. Margaryna, śmietana i jajka muszą być zimne. Szybko posiekaj razem mąkę, proszek, margarynę i cukier puder, dodaj żółtka, śmietanę i szybko zagnieć spójne ciasto. Możesz oczywiście użyć miksera, co ja zawsze robię. Wyłóż formę wielkości ok. 22x30 cm papierem do pieczenia, dno wylep 2/3 ciasta i wstaw razem z formą do lodówki na ok. godzinę. Resztę – 1/3 ciasta – schowaj w woreczku do zamrażarki. Obierz i pozbaw gniazd nasiennych wszystkie jabłka. Pozostaw je w połówkach lub ćwiartkach jeśli są większe. Z pomocą malaksera i funkcji krojenia na cienkie plasterki pokrój jabłka na cieniutkie plasterki. Jeśli malaksera nie posiadasz, męską ręką pokrój jabłka nożem lub na tarce plasterkującej – muszą być naprawdę cienkie plasterki.* Do miski, w której są jabłka, dodaj puder , cynamon i delikatnie wymieszaj, by przyprawy oblepiły wszystkie jabłka, postaraj się nie połamać plasterków. Na wychłodzone ciasto w blasze wyłóż wszystkie jabłka układając plasterki poziomo - będzie tego bardzo wysoka warstwa (ok 6 cm) dokładnie dociśnij i wyrównaj. Na wierzch zetrzyj ciasto z zamrażalnika. Piecz ok. 60-80 min – do zezłocenia się wierzchu. Po wystudzeniu posyp pudrem. *używałam tarki plasterkującej. trochę roboty było...

Zdjęcie - Szarlotka tatrzańska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Szarlotka tatrzańska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Jabłecznik z kokosową bezą + film

Jabłecznik z kokosową bezą + f…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Ciasto drożdżowe z owocami (błyskawiczne i proste)
1

Ciasto drożdżowe z owocami (bł…

Kaś Kaś
Bake&Taste

Ciasto z jabłkami i żurawiną
4

Ciasto z jabłkami i żurawiną

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Korzenno herbaciane ciasto z gruszkami. Kronika grudniowych wypadków

Korzenno herbaciane ciasto z g…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pieczony camembert ze smażonymi gruszkami i mieszanką orzechów w miodzie

Pieczony camembert ze smażonym…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Ciasto jogurtowe z gruszkami

Ciasto jogurtowe z gruszkami

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Przepisy z tych kategorii

Tort Sachera – Sachertorte
1

Tort Sachera – Sachertorte

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Ciastka piwoszki + film

Ciastka piwoszki + film

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Papierówki smażone w cieście naleśnikowym
2

Papierówki smażone w cieście n…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Biszkopt z rabarbarem + film

Biszkopt z rabarbarem + film

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Deser waniliowo - czekoladowy z kaszy manny
1

Deser waniliowo - czekoladowy…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Tarta z rabarbarem i kruszonką
4

Tarta z rabarbarem i kruszonką…

Dzi Dzi
karmelowy