Szarlotka tatrzańska

Zdjęcie - Szarlotka tatrzańska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mocno jabłkowa.
Nie za słodka.

Ciasto występuje tu na zasadzie dodatku do jabłek.Z wierzchu niesamowicie kruche.Efektowna. Bardzo smaczna, ale... "najlepszej na świecie" nie przebiła :)
Najsmaczniejsza na drugi, trzeci dzień.Jak najbardziej polecam, bo satysfakcja z jej przyrządzenia jest ogromna!


Zdjęcie - Szarlotka tatrzańska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki(przepis z blogu ChilliBite)
  • 500 g mąki krupczatki
  • 250 g margaryny
  • 90 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 kg szarej renety
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cynamonu
Rozgrzej piekarnik do 160°C. Margaryna, śmietana i jajka muszą być zimne. Szybko posiekaj razem mąkę, proszek, margarynę i cukier puder, dodaj żółtka, śmietanę i szybko zagnieć spójne ciasto. Możesz oczywiście użyć miksera, co ja zawsze robię. Wyłóż formę wielkości ok. 22x30 cm papierem do pieczenia, dno wylep 2/3 ciasta i wstaw razem z formą do lodówki na ok. godzinę. Resztę – 1/3 ciasta – schowaj w woreczku do zamrażarki. Obierz i pozbaw gniazd nasiennych wszystkie jabłka. Pozostaw je w połówkach lub ćwiartkach jeśli są większe. Z pomocą malaksera i funkcji krojenia na cienkie plasterki pokrój jabłka na cieniutkie plasterki. Jeśli malaksera nie posiadasz, męską ręką pokrój jabłka nożem lub na tarce plasterkującej – muszą być naprawdę cienkie plasterki.* Do miski, w której są jabłka, dodaj puder , cynamon i delikatnie wymieszaj, by przyprawy oblepiły wszystkie jabłka, postaraj się nie połamać plasterków. Na wychłodzone ciasto w blasze wyłóż wszystkie jabłka układając plasterki poziomo - będzie tego bardzo wysoka warstwa (ok 6 cm) dokładnie dociśnij i wyrównaj. Na wierzch zetrzyj ciasto z zamrażalnika. Piecz ok. 60-80 min – do zezłocenia się wierzchu. Po wystudzeniu posyp pudrem. *używałam tarki plasterkującej. trochę roboty było...

Zdjęcie - Szarlotka tatrzańska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Szarlotka tatrzańska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Jabłecznik z kokosową bezą + film

Jabłecznik z kokosową bezą + f…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Ciasto drożdżowe z owocami (błyskawiczne i proste)
1

Ciasto drożdżowe z owocami (bł…

Kaś Kaś
Bake&Taste

Ciasto z jabłkami i żurawiną
4

Ciasto z jabłkami i żurawiną

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Sernik z mango na migdałowym spodzie

Sernik z mango na migdałowym s…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Karpatka z kremem budyniowym
1

Karpatka z kremem budyniowym

KuchniaWeDwoje KuchniaWeDwoje
Kuchnia We Dwoje

Ciasto z kasztanami, wiśniami i kruszonką. Nie tylko dla zakochanych
1

Ciasto z kasztanami, wiśniami…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Przepisy z tych kategorii

Marchewka z jabłkiem i migdałami

Marchewka z jabłkiem i migdała…

figmara figmara
figowe smaki

Marcepanowe babeczki z żurawiną
1

Marcepanowe babeczki z żurawin…

Beti Beti
kruche babeczki

Tarta z pieczonymi jabłkami i pomarańczą. Czekając na wiosnę…
1

Tarta z pieczonymi jabłkami i…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Mini bezy z owocami i bitą śmietaną

Mini bezy z owocami i bitą śmi…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Bezglutenowe ciasto migdałowo - gruszkowe

Bezglutenowe ciasto migdałowo…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Konfitura cytrynowa

Konfitura cytrynowa

Okurrrka Okurrrka
O kurrrka!