Dyniowe brownies wg przepisu Marthy Stewart. Nie tak wilgotne jak klasyczne, ale równie pyszne, a może nawet i bardziej! Nie za słodkie, z chrupiącym wierzchem. Polecam!
Okazało się, że tarta jest niesamowita w smaku a podana z lodami waniliowymi, hmmm, mniam... Najlepsza będzie podana niedługo po upieczeniu. Przechowywana traci na wartości, ale zapewniam, że nie będzie problemu ze znalezieniem chętnych na konsumpcję - to taki typ, że jesz i wydaje się, że masz już dosyć a ręka sama sięga po jeszcze "taki malutki" kawałek.
W trakcie upalnego lata piecznie i dogrzewanie mieszkania gorącym piekarnikiem totalnie mnie nie kręci, stąd jak mam robić coś słodkiego - często trafia na desery na zimno, albo mrożone. Dlatego właśnie na urodziny córki (sierpień, akurat upalny czas) zrobiłam mrożony sernik z nutellą
Bardzo prosty przepis na sernik - sernik, który nie opadnie, bo... nie rośnie. Ma bardzo delikatną, piankową konsystencję, nie jest słodki. Charakteru nadaje mu mus malinowy.
Tego tortu nie miałam w planach. Co prawda mój mąż miał urodziny, ale gości żadnych nie przewidywaliśmy, więc dla naszej dwójki nie chciało mi się nic piec. Jednak kobieta zmienną jest i kiedy po przejrzeniu moich przepisów do wypróbowania natknęłam się na ten tort
Ciasto jest miękkie , puszyste i delikatne - bardzo smaczne. Być może wygląda na pracochłonne, jednak tylko z pozoru. Każdą warstwę robi się osobno, ale piecze razem, tak, że nie jest źle ;-) Pysznie smakuje i ładnie wygląda , a do tego nie wymaga wyszukanych składników :-)
Ostatnio potrzebowalam eleganckiego ciasta, najlepiej tortu. A że wciąż trwa sezon na maliny (jesienna odmiana) postanowiłam zrobić tort czekoladowy z malinową masą. Dobrze nasączone blaty czekoladowe są najważniejsze w torcie a masa będzie pasowała każda. Ja użyłam serka mascarpone i dodałam do niego mus malinowy.
Puchate, wilgotne ciasto z migdałami i dodatkiem śliwek na bazie jogurtu i modu - bardzo aromatyczne jak dla mnie pycha z wyczuwalnym smakiem miodu ...Polecam
Ostatnio przeglądałam dział Ciasta i torty i stwierdziłam, że brakuje wśród nich ucierańca ze śliwkami. Długo się nie zastanawiałam tylko poszłam do kuchni, wyjęłam z lodówki co trzeba i wkrótce unosił się po mieszkaniu wspaniały zapach ciasta i śliwek. Dodałam trochę jogurtu więc ciasto jest idealnie wilgotne, aromatyczne, po prostu przepyszne.
W tym roku urodzaj mamy również na jabłka. Piękne, stare, prawdziwe antonówki. Wielkie, soczyste i słodkie. Część z nich została zamknięta w słoikach aby cieszyły nasze podniebienia w środku zimy, przypominając ciepłe i słoneczne lato.
Pierwszy raz robiłam ciasto czekoladowe na jogurcie. Jest lekkie, wilgotne i pachnie owocami. W dodatku robi się je błyskawicznie więc warto zanotować ten przepis. Nie miałam wiśni w syropie więc zamieniłam je na maliiny i też było pysznie.
Tort jest fantastyczny ! Można się rozpłynąć delektując się nim ;-) Zdecydowanie słodki, ale pyszny. Orzechowe placki, przełożone grubą warstwą kremu budyniowego oraz bitą śmietaną wymieszaną z pokruszonym karmelem oraz posiekanymi, podpieczonymi orzechami laskowymi. Bardzo sycący, a zatem podzielny. Ja zdołałam zjeść dwa kawałki, ale czułam się po nich jakbym pożarła całe pudełko Ferrero Rocher na raz ;-)