Tort lodowy, czyli mrożony sernik z nutellą
w trakcie upalnego lata piecznie i dogrzewanie mieszkania gorącym piekarnikiem totalnie mnie nie kręci, stąd jak mam robić coś słodkiego - często trafia na desery na zimno, albo mrożone. dlatego właśnie na urodziny córki (sierpień, akurat upalny czas) zrobiłam mrożony sernik z nutellą, z przepisu znalezionego u Doroty
składniki, w mojej wersji:
spód ciasta:
- ciastka typu digestive z czekoladą - 300g
- nutella lub inny - 120g
masa:
- serek homogenizowany do serników - 500g
- miękkie lody waniliowe - 300g
- nutella - 300g
dekoracja:
- śmietana kremówka - 250ml
- cukier puder - 1 1/2 łyżki
- perełki cukrowe lub inne cuda wg własnego wyboru :)
przygotowanie:
ciastka wrzucić do malaksera (albo utrzeć pałką do ucierania w dużej misce), a następnie dodać nutellę, i ucierać całość na względnie gładką masę. tortownicę (średnica 22cm) wyłożyć papierem do pieczenia, i do tak przygotowanej tortownicy przełożyć masę ciastkowo-nutellową, tworząc spód dla deseru.
do miski włożyć serek, odrobinę go zmiksować sam ze sobą. dodać miękkie lody (ja wyciągam z zamrażalnika je i na ok 10 minut do lodówki przekładam, żeby nieco zmiękły) i nutellę, i zmiksować całość na gładką masę. przełożyć do tortownicy wyłożonej uprzednio masą ciastkową.
tortownicę zawinąć w folię spożywczą tak, żeby folia nie dotykała wierzchu deseru, i wstawić do zamrażalnika, najlepiej na całą noc.
bitą śmietanę z cukrem pudrem ubić albo tuż przed podaniem, albo wcześniej - i przechowywać w lodówce.
tort wyjąć z zamrażalnika jakieś pół godziny przed podaniem, żeby nieco zmiękł. kroić go ciepłym nożem (moczonym w ciepłej wodzie)
na zdjęciu - dekoracja na życzenie Jubilatki :) (i nie, ja nie mam zdolności plastycznych, raczej śpiewam niż maluję :D)
najdłużej zajmuje mrożenie, ale - nie ma szans, żeby zrobił się zakalec :) polecam szczerze. smacznego! :)