Tort lodowy, czyli mrożony sernik z nutellą

w trakcie upalnego lata piecznie i dogrzewanie mieszkania gorącym piekarnikiem totalnie mnie nie kręci, stąd jak mam robić coś słodkiego - często trafia na desery na zimno, albo mrożone. dlatego właśnie na urodziny córki (sierpień, akurat upalny czas) zrobiłam mrożony sernik z nutellą, z przepisu znalezionego u Doroty

Zdjęcie - tort lodowy, czyli mrożony sernik z nutellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

składniki, w mojej wersji:

spód ciasta:

  • ciastka typu digestive z czekoladą - 300g
  • nutella lub inny  - 120g

masa:

  • serek homogenizowany do serników - 500g
  • miękkie lody waniliowe - 300g
  • nutella - 300g

dekoracja:

  • śmietana kremówka - 250ml
  • cukier puder - 1 1/2 łyżki
  • perełki cukrowe lub inne cuda wg własnego wyboru :)

przygotowanie:

ciastka wrzucić do malaksera (albo utrzeć pałką do ucierania w dużej misce), a następnie dodać nutellę, i ucierać całość na względnie gładką masę. tortownicę (średnica 22cm) wyłożyć papierem do pieczenia, i do tak przygotowanej tortownicy przełożyć masę ciastkowo-nutellową, tworząc spód dla deseru.

do miski włożyć serek, odrobinę go zmiksować sam ze sobą. dodać miękkie lody (ja wyciągam z zamrażalnika je i na ok 10 minut do lodówki przekładam, żeby nieco zmiękły) i nutellę, i zmiksować całość na gładką masę. przełożyć do tortownicy wyłożonej uprzednio masą ciastkową.

Zdjęcie - tort lodowy, czyli mrożony sernik z nutellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

tortownicę zawinąć w folię spożywczą tak, żeby folia nie dotykała wierzchu deseru, i wstawić do zamrażalnika, najlepiej na całą noc.

bitą śmietanę z cukrem pudrem ubić albo tuż przed podaniem, albo wcześniej - i przechowywać w lodówce.

tort wyjąć z zamrażalnika jakieś pół godziny przed podaniem, żeby nieco zmiękł. kroić go ciepłym nożem (moczonym w ciepłej wodzie)

na zdjęciu - dekoracja na życzenie Jubilatki :) (i nie, ja nie mam zdolności plastycznych, raczej śpiewam niż maluję :D)

Zdjęcie - tort lodowy, czyli mrożony sernik z nutellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

najdłużej zajmuje mrożenie, ale - nie ma szans, żeby zrobił się zakalec :) polecam szczerze. smacznego! :)

Kategorie przepisów

Podobne przepisy