Wieniec migdałowy ze śliwkami
Puchate, wilgotne ciasto z migdałami i dodatkiem śliwek na bazie jogurtu i modu - bardzo aromatyczne jak dla mnie pycha z wyczuwalnym smakiem miodu ...Polecam
- 300 g jogurtu naturalnego typu greckiego
- 3/4 szklanki miodu
- 3 duże jajka ( 200 g w skorupkach)
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 300 g mąki pszennej
- 110 g zmielonych białych migdałów
- otarta skórka z jednej cytryny
- 400 g śliwek
- 50 g płatków migdałowych
- 2 łyżki amaretto
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Jogurt wymieszać z miodem, następnie wrzucić jajka, olej, amaretto, otartą skórkę cytrynową i połączyć składniki. Mąkę wsypać do drugiej miski z migdałami, sodą i proszkiem - wymieszać. Teraz mokre składniki łączymy z suchymi , na końcu wrzucamy pokrojone owoce - mieszamy i wylewamy ciasto na blachę na wierzchu posypujemy płatkami migdałów. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200 C termoobieg i piec ok 30 minut do tzw suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku.
Smacznego Wydrukuj przepis