Wieniec migdałowy ze śliwkami

Wieniec migdałowy ze śliwkami

Zdjęcie - Wieniec migdałowy ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Puchate, wilgotne ciasto z migdałami i dodatkiem śliwek na bazie jogurtu i modu - bardzo aromatyczne jak dla mnie pycha z wyczuwalnym smakiem miodu ...Polecam 

  • 300 g jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 3/4 szklanki miodu
  • 3 duże jajka ( 200 g w skorupkach)
  • 1 szklanka oleju rzepakowego 
  • 300 g mąki pszennej
  • 110 g zmielonych białych migdałów 
  • otarta skórka z jednej cytryny 
  • 400 g śliwek
  • 50 g płatków migdałowych
  • 2 łyżki amaretto 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 

Jogurt wymieszać z miodem, następnie wrzucić jajka, olej, amaretto, otartą skórkę cytrynową i połączyć składniki. Mąkę wsypać do drugiej miski z migdałami, sodą i proszkiem - wymieszać. Teraz mokre składniki łączymy z suchymi , na końcu wrzucamy pokrojone owoce - mieszamy i wylewamy ciasto na blachę na wierzchu posypujemy płatkami migdałów. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200 C termoobieg i piec ok 30 minut do tzw suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku.

Smacznego  Wydrukuj przepis 

Zdjęcie - Wieniec migdałowy ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Wieniec migdałowy ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Wieniec migdałowy ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Wieniec migdałowy ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów