Ciasto orzechowo-miodowe z masą serową
Ciasto:
0,5 kg mąki
1 kostka margaryny
2 łyżki miodu
1 szklanka cukru
2 jajka
1,5 łyżeczki sody
Wyrobić ciasto, podzielić na 2 części.
Jedną z nich rozwałkować na blaszce, piec ok 15-20 min w temp. 180-200°C.
Na wierzchu drugiego placka przed pieczeniem nałożyć masę z orzechów.
Masa orzechowa
30 dag orzechów włoskich
2 łyżki miodu
3 łyżki cukru
10 dag masła
Masło, miód, cukier rozgrzać, wsypać zmielone orzechy, chwilę gotować.
Masa serowa
1 kg sera białego
3 jajka
1 szklanka cukru
3 łyżki masła
budyń śmietankowy
cukier waniliowy
Wszystkie składniki (oprócz budyniu) wymieszać. Gotować w garnku na małym ogniu, aż masa
stanie się rzadka. Powoli dosypujemy budyń. Masę wylać na placek miodowy, na wierzch położyć placek z orzechami.
Ciasto musi poleżeć, bo powinno zmięknąć.