Ciasto jogurtowe ze śliwkami
Ostatnio przeglądałam dział Ciasta i torty i stwierdziłam, że brakuje wśród nich ucierańca ze śliwkami. Długo się nie zastanawiałam tylko poszłam do kuchni, wyjęłam z lodówki co trzeba i wkrótce unosił się po mieszkaniu wspaniały zapach ciasta i śliwek. Dodałam trochę jogurtu więc ciasto jest idealnie wilgotne, aromatyczne, po prostu przepyszne. Powiem jeszcze tylko, że upiekłam go w piątek wieczorem a w sobotę rano został tylko jeden mały kawałeczek.
Składniki:
- 3 jajka
- 1 szkl. jogurtu naturalnego
- 3 szkl. mąki
- 2 szklanki śliwek
- 1 i 3/4 szkl. cukru
- 1/2 szkl. oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jogurt , olej i dobrze wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć do nasmarowanej tłuszczem lub wyścielonej pergaminem blachy ( śr. 21 cm). Na wierzchu ułożyć pokrojone śliwki. Piec w temp. 180 st.C. przez 30-40 minut (sprawdzić patyczkiem). Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.