Pumpkin - swirl brownies
Dyniowe brownies wg przepisu Marthy Stewart. Nie tak wilgotne jak klasyczne, ale równie pyszne, a może nawet i bardziej! Nie za słodkie, z chrupiącym wierzchem. Polecam!
Pumpkin - swirl brownies
Składniki:
- 8 łyżek masła
- 170g gorzkiej czekolady
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 i 3/4 szklanki cukru
- 4 duże jajka
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 1 i 1/4 szklanki puree z dyni
- 1/4 szklanki oleju
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 szklanki orzechów laskowych lub innych
Dzień wcześniej przygotuj puree z dyni.
Dynię należy pokroić na ćwiartki lub ósemki. Wyłożyć na blaszkę i piec w temp. 200 st.C, do momentu, aż zmięknie (trwa to ok. 1 godz.). Miękką dynię ostudzić, a następnie zeskrobać miąższ ze skórki. Zmiksować i wyłożyć na sito. Ułożyć na misce i zostawić do odsączenia na noc.
Czekoladę roztopić z masłem w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. W jednej misce wymieszać dokładnie przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz kajeński. W drugiej - zmiksować jajka z cukrem i ekstraktem z wanilii. Wmieszać do ubitych jajek mąkę z dodatkami i całość podzielić na dwie części. Do jednej dodać czekoladę z masłem i wymieszać. Do drugiej części dołożyć puree z dyni, olej, cynamon i gałkę muszkatołową. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i na dno wylać połowę masy czekoladowej. Na to rozłożyć połowę masy z dynią, następnie drugą część ciasta czekoladowego i na wierzch resztę ciasta dyniowego. Nożem przemieszać delikatnie ciasto - tak, aby utworzył się marmurek. Wierzch ciasta posypać posiekanymi orzechami. Piec w temp. 180 st.C przez ok. 40 min.
Smacznego:)