Placek włoski

Placek włoski


Kiedyś pisałam już o tym, że "placek" kojarzy mi się bardziej z czymś płaskim i cienkim , a to ciasto na pewno takie nie jest. Nie wiem też , czy przepis faktycznie pochodzi z Włoch , ale skoro ktoś umieścił nazwę taką , a nie inną , to nie będę jej zmieniała ;-) W każdym razie ciasto jest miękkie , puszyste i delikatne - bardzo smaczne. Być może wygląda na pracochłonne , jednak tylko z pozoru. Każdą warstwę robi się osobno , ale piecze razem , tak , że nie jest źle ;-) Pysznie smakuje i ładnie wygląda , a do tego nie wymaga wyszukanych składników :-)
Przepis pochodzi z książeczki Poradnika domowego.
Ciasto I :
- 120 g masła
- 200 g cukru pudru
- 7 żółtek
- 250 g mąki
- 125 ml kwaśnej śmietany
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- olejek pomarańczowy (lub waniliowy)

Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami do białości. Dodać śmietanę (temp. pokojowa), mąkę z proszkiem do pieczenia i olejek. Wymieszać i wyłożyć na blachę (28 x 35 cm).

Ciasto II :
- 200 g cukru pudru
- 7 białek
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 70 g mąki pszennej
- 120 g roztopionego masła
- cukier waniliowy

Białka ubić na sztywno i cały czas ubijając dodawać po trochu cukier. Wsypać obydwie mąki, cukier waniliowy, wlać tłuszcz, dokładnie wymieszać i wyłożyć na pierwsze ciasto.

Ciasto III :
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżka kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jaja ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do ciasta i wymieszać delikatnie łyżką. Ostrożnie wyłożyć na poprzednie ciasta. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec ok. 1 godziny.

Kategorie przepisów