Tort czekoladowy z malinami
Ostatnio potrzebowalam eleganckiego ciasta, najlepiej tortu. A że wciąż trwa sezon na maliny (jesienna odmiana) postanowiłam zrobić tort czekoladowy z malinową masą. Dobrze nasączone blaty czekoladowe są najważniejsze w torcie a masa będzie pasowała każda. Ja użyłam serka mascarpone i dodałam do niego mus malinowy. Trochę się pobawiłam i przecierałam go przez sito ale można sobie to darować bo pestki malin nie są takie twarde jak np. jeżyn. Taką masę robiłam już wielokrotnie, zmieniając tylko owoce i za każdym razem smakowała wspaniale.
Składniki na biszkopt:
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru (niepełna)
- 3/4 szklanki mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę, zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę (21 cm) do pieczenia. Upiec na złoty kolor. Po upieczeniu przekroić na 3 części.
Składniki na masę:
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 330 ml śmietany kremówki
- szklanka malin + 2 łyżki cukru
- maliny do dekoracji
Maliny z cukrem podlać odrobiną wody i zagotować w garnku, aż będą gęste. Przetrzeć przez sito, można dodać 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości wody, dokładnie wymieszać i odstawić. Serek, cukier, śmietanę ubić na sztywno (ok. 5-7 minut). Pod koniec dodać tężejące maliny.
Składniki na nasącz:
- pół szklanki dowolnego alkoholu
- pół szklanki wody
- łyżka cukru
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Składniki na polewę:
- 100 g czekolady gorzkiej
- 150 ml słodkiej śmietanki
Rozpuścić czekoladę w garnuszku, dodać śmietankę, doprowadzić do wrzenia.
Biszkopt nasączyć, posmarować 1/2 masy, dokładnie rozprowadzić. Przykryć drugim biszkoptem, nasączyć, posmarować pozostałą częścią masy. Trzeci krążek nasączy ć i polać polewą czekoladową. Wierzch ozdobic malinami. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Smacznego:)