Ta wersja, z marcepanem i makiem przypomina mi w smaku pyszne nadzienie do świętomarcińskich rogalików. Słodkie, pełne smaku, dość ciężkie, po prostu pyszne.
Sezon pikników właśnie się rozpoczął, a więc i temat kanapek "na wynos" powoli zaczyna być na fali. Ostatnią bardzo! słoneczną sobotę spędziliśmy na świeżym powietrzu. W takich chwilach, kiedy nie ma możliwości zjeść obiadu z prawdziwego zdarzenia dobrze jest zaopatrzyć się w kanapki.. oczywiście z domowej roboty pieczywem:)
Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Mascarpone mieszamy z rozpuszczą, ostudzoną żelatyną. Obie masy mieszamy bardzo delikatnie i rozsmarowujemy na rozłożonej roladzie. Na masie układamy banany i zwijamy ponownie roladę...
Dzisiaj, smaczny, domowy, żytni chleb z dodatkiem całych ziaren, łuskanego słonecznika. Oczywiście u mnie wersja na zakwasie, bo taki chlebek lubimy najbardziej:)
Dziś przygotowałam dla Was pyszną pierś z kurczaka nadziewaną pietruszką, masłem i marynowaną papryką. Pierś wyszła bardzo soczysta,delikatna i co ważne dietetyczna.
Jajko ugotować ,trochę ostudzić i obrać. Wokół jajka ułożyć w równych odstępach 5 patyczków i lekko je wcisnąć w białko. Na końce patyczków z obu stron nałożyć recepturki. Zostawić na 1h lub więcej ,aby uformowały się płatki kwiatka-wgłębienia w białku...
Ponieważ sporo jest przepisów na tradycyjne babki drożdżowe, dlatego wybrałam dla urozmaicenia inny przepis (...) na alzacką babkę drożdżową! Babka smakuje wyśmienicie i na pewno warto ją zrobić! Trzeba tylko pamiętać, żeby ją wstawić do ZIMNEGO piekarnika a nie jak ja do lekko wystudzonego…. ;-)
Zachciało mi się jakiegoś ciasta drożdżowego....takie podobne kwiaty widziałam już nie raz w internecie , ale jakoś nie miałam odwagi , żeby zrobić...ale wcale to nie było takie trudne.
Dziś babka świąteczna dla dorosłych, a dokładnie z advocatem. Uwierzcie mi, na prawdę go czuć:) Słodka i puszysta, a co najważniejsze – bardzo łatwa i szybka w wykonaniu. Polecam!
Schab w smaku jest bardzo wyrazisty, dość słony i przypomina inne tego typu surowe i dojrzewające wędliny (jak na przykład szynka szwarcwaldzka). Najlepiej smakuje pokrojony w bardzo cienkie plasterki, co nie jest łatwe, ponieważ jest dość twardy.
Zachwycilam sie ciastem sypanym i juz spieszę,by wykorzystać je w kolejnym moim przepisie na wyjątkowe ciasto,z udzialem sera,jablek i bananów. Nazwę proszę potraktowac nieco z przymróżeniem oka,natomiast ciasto,uważam za jedno z najlepszych pieczonych przeze mnie .
Jest to jeden z najsmaczniejszych chlebów jakie do tej pory zrobiłam :)! Ma chrupiącą skórkę i pyszne wilgotne, sprężyste wnętrze. Dodatkową zaletą tego chleba jest również minimalny czas jego przygotowania, bo wystarczy go wymieszać a później tylko uformować bochenek i już :)!
Tiramisu – chyba każdemu z nas kojarzy się z Włochami … gorącym słońcem i ulubionym deserem zakochanych.
Dziś mam dla Was przepis na Tiramisu , ale w troszkę innej postaci.
A mianowicie baba!
Przygotowane w te sposób smakuje obłędnie , ale i wygląda przepięknie!
Zachwyci nie tylko zakochanych!
Dzisiaj jednak chciałabym się z Wami podzielić przepisem na sernik na zimno z truskawkami. Oczywiście w trakcie robienia sernika zmieniłam pierwotny pomysł i zamiast zmiksować truskawki i dodać je do masy tym razem dodałam je w całości… Zmiksuję je następnym razem :-) Sernik wyszedł bardzo lekki i nie za słodki. Można oczywiście zwiększyć ilość cukru, jeśli ktoś lubi bardzo słodkie ciasta.